Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Sos bearnaise

Sos bearneński to dodatek, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego. Głównym dodatkiem jest tutaj estragon, który podkręca smak oraz aromat sosu. Tak przygotowany sos bearneński świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnych potraw, szczególnie mięs. Zobacz jak w kilka chwil zrobić sos bearanise!

Sos bearnaise

  • 100ml białego wina
  • 70g masła
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 żółtka jaj o temp. pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1⁄3 łyżeczki soli
  • Garść świeżego estragonu
  • Kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie sosu bearneńskiego

Rozpoczynamy od posiekania cebulki. Następnie wrzucamy ją do garnka razem z kilkoma ziarenkami pieprzu (6-8) i łodygami estragonu. Całość zalewamy winem i octem i gotujemy, aż płyn mocno się zredukuje. Następnie wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy do wystudzenia.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Powinno być gorące, ale nie może się gotować. Z masła zbieramy i wyrzucamy pianę, która powstanie podczas roztapiania.

Żółtka wbijamy do miski i mocno roztrzepujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i sól, po czym znów dobrze roztrzepujemy całość. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera, jednak rózga również się nada.

Teraz czas na dodanie masła. Wlewamy je powoli, jednocześnie ubijając delikatnie masę. To samo robimy z wcześniej przygotowanym wywarem. Na koniec dodajemy posiekane liście estragonu, i nasz sos bearnaise jest już gotowy!

Notatka

Sos bearnaise to niezwykle ciekawy dodatek do potraw. Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, jednak nic bardziej mylnego. Należy jednak pamiętać o odpowiednim mieszaniu składników, aby sos miał odpowiednią konsystencję. Warto także zadbać o odpowiednie przygotowanie wywaru, bowiem to on ma tutaj kluczowe znaczenie.

Sos bearneński świetnie pasuje do wielu potraw, ale zdecydowanie najlepiej smakuje w połączeniu ze stekami czy grillowanymi warzywami. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ryb, a także jajek. W zasadzie jest on dość uniwersalny, należy jednak pamiętać o jego kaloryczności. Szczególnie osoby dbające o sylwetkę nie powinny przesadzać z jego ilością, głównym składnikiem jest tutaj masło, które znacząco zwiększa kaloryczność tego sosu.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️