Zupki chińskie to prawdopodobnie jeden z najprostszych posiłków, jakie możemy przygotować. Wiadomo, nie są one zbyt pożywne, jednak mogą uratować nas w trudnej sytuacji. Niewiele osób jednak wie, że makaron z zupek chińskich może mieć zastosowanie w wielu różnych daniach. Dzisiaj chcemy pokazać wam jedno z nich. Oto przepis na sałatkę z zupek chińskich bez mięsa!

Sałatka z zupek chińskich – składniki

  • 2 paczki zupek chińskich
  • 350g białej kapusty
  • 150g marchewki
  • 150g płatków migdałów
  • 100g nasion słonecznika
  • 100ml oliwy
  • 50ml octu jabłkowego
  • 50g cukru

Przygotowanie

Przygotowanie rozpoczynamy od obróbki warzyw. Kapustę oraz marchewkę dokładnie myjemy, marchew obieramy. Warzywa następie ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Teraz kruszymy makaron z zupek chińskich. Możemy pokruszyć go bezpośrednio w paczkach, albo przełożyć do większego woreczka i tam skruszyć makaron, np. przy pomocy wałka.

W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, ocet, oraz cukier. Dopilnuj, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski dorzucamy kapustę, marchewkę, migdały, słonecznika, oraz całość zalewamy przygotowanym sosem. Sałatka z zupek chińskich bez mięsa jest już gotowa! Jeśli wolisz bardziej miękki makaron, to schowaj sałatkę do lodówki na około godzinę, jeśli jednak chcesz, aby przyjemnie chrupał on w twojej sałatce, to możesz jeść ją od razu!

Podsumowanie

Sałatka z zupek chińskich bez mięsa to ciekawy pomysł na niecodzienne danie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bo już w 15 minut możemy mieć gotową sałatkę. Jeśli chcesz, aby makaron był miękki, a nie masz czasu, aby odstawiać sałatkę do lodówki, to zalej makaron wrzątkiem. Wystarczy kilkanaście sekund, a makaron zmięknie.

Jeśli wizualne aspekty są dla ciebie ważne, możesz dodać także czerwoną kapustę. Wystarczy że wymienisz pół zwykłej na czerwoną, a danie z pewnością będzie bardziej kolorowe.

Makaron z zupek chińskich nie jest zbyt zdrowy, jednak jeśli zjemy go od czasu do czasu, to nic się nie stanie. Dodatkowo podajemy go w asyście warzyw, co dodatkowo zmniejsza jego szkodliwość.

Jeśli chodzi o smak zupek, to jest on bez znaczenia, ponieważ w tym przepisie używamy tylko makaronu. Przyprawy jednak możesz zostawić do innego przepisu, do którego będą bardziej pasować.