Sałatka z roszponką i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na szybką i odświeżającą sałatkę. Smakuje szczególnie w okresie letnim, kiedy mamy większy dostęp do świeżej roszponki, jednak śmiało możemy przygotować taką sałatkę z roszponki pakowanej w pudełka. Pasuje ona świetnie jako dodatek do obiadu, szczególnie dań z mięsem czy rybami. Oto nasz przepis na sałatkę z roszponką!

Sałatka z roszponką – składniki

  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 150g roszponki

Dressing:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki

Zaczynamy od dokładnego umycia roszponki. Następnie oddzielamy liście od łodyg i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i umieszczamy na talerzu.

Przyszedł czas na sos. Do naczynia wlewamy 100g jogurtu oraz przyprawy: 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę bazylii, a także sól i pieprz do smaku (u mnie to po około 1/3 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie nam sos.

Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa na talerzu i nasza sałatka z roszponką jest gotowa!

Przygotowanie

Przygotowanie sałatki z roszponką jest niezwykle szybkie i proste, wystarczy nam tak na prawdę kilka minut, aby przyrządzić taką sałatkę. Sprawdza się ona świetnie jako dodatek do wielu potraw, ale szczególnie pasuje do dań z grilla. Odświeżająca sałatka z roszponką doskonale komponuje się z grillowaną karkówką, skrzydełkami, czy szaszłykami. W okresie grillowym serdecznie zachęcamy do przygotowania sobie takiej sałatki!

Tak przygotowana sałatka z roszponką może wydawać się wybrakowana, w końcu oprócz sosu używamy tylko roszponki oraz pomidorków koktajlowych. Jest to moim zdaniem ciekawa baza, którą można urozmaicać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się tutaj także posiekana w kostkę cebula, nasiona słonecznika, grzanki, czy świeży ogórek. Jeśli brakuje nam sera, warto dodać trochę pokruszonej fety, bądź pokrojonego w drobną kostkę parmezanu.