Przepis na szybki chleb dla leniwych

Szybki chleb dla leniwych
Nie ma nic lepszego niż pyszny domowy chleb. Zobacz nasz prosty przepis na chleb dla leniwych bez zagniatania! pinit

Nie ma nic lepszego niż własne pieczywo! Jest znacznie lepsze niż to z marketów, które często ma w sobie tonę konserwantów i polepszaczy. Dzisiaj pokaże wam przepis na szybki chleb dla leniwych. Ciasto przygotowuje się mega szybko, jedynie musimy poczekać nieco na jego wyrośnięcie, ale tego już nie przeskoczymy.

Sprawdź inne artykuły:

Przepis na szybki chleb dla leniwych

Trudność: Średnio zaawansowane Czas Przygotowania 2 godzina Czas Gotowania 45 min Czas oczekiwania 15 min Czas całkowity 3 godziny
Cooking Temp: 220  °C Porcje: 4

Składniki

Instrukcje

  1. Przygotowanie

    Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami: drożdżami, cukrem, oraz solą. Następnie dolewamy ciepłej wody (nie gorącej!) i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, w międzyczasie dodajemy oliwę. Dokładnie zbieramy mąkę z boków miski, ciasto powinno być w miarę jednolite. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny do wyrośnięcia.

    Około 30 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik z garnkiem do pieczenia. Jeśli nie mamy garnka, możemy użyć foremki, jednak wtedy czas pieczenia może się wydłużyć. Piekarnik nagrzewamy razem z garnkiem w środku do 220°C.

    Po wyrośnięciu oprószamy mąką papier do pieczenia i na niego wykładamy ciasto. Następnie zawijamy boki do środka i odwracamy ciasto na drugą stronę. Teraz formujemy je w dowolny kształt. Tak przygotowany chlebek wkładamy do rozgrzanego garnka do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz oprószyć górę ciasta sezamem, makiem, czy ulubionymi ziołami.

    Chleb pieczemy w 220°C pod przykryciem, przez 30 minut, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, aby ciasto spiekło się z góry. Po upieczeniu wyjmujemy chleb, a następnie czekamy 15-20 minut, aż lekko przestygnie.

    Nie ma nic lepszego niż pyszny domowy chleb. Zobacz nasz prosty przepis na chleb dla leniwych bez zagniatania!

Notatka

Tak przygotowany chlebek najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła. Domowy chleb spokojnie możemy przechowywać przez 3-4 dni, i nie powinien ani się psuć, ani szybko czerstwieć. Warto jednak trzymać go zawiniętego, np. w bawełnianą ściereczkę.

Wiadomym jest, że najlepszy chleb przygotowywany jest na zakwasie. Nie każdy jednak ma czas i chęci na przygotowywanie zakwasu, na który musimy trochę czekać. Przepis na szybki chleb dla leniwych to pomysł, który zrodził mi się w głowie, kiedy miałem ochotę na świeży chleb, a nie miałem zbytnio czasu na robienie zakwasu. Na co dzień wole chleb na zakwasie, jednak ten przepis to świetny pomysł w awaryjnych wypadkach.

Oczywiście możemy użyć innej mąki do wypieku, nie musi być to koniecznie mąka pszenna. Świetnie sprawdzi się także mąka graham, czy żytnia. Warto jednak mieć na uwadze, że proporcje mogą się odrobinę od siebie różnić.

Słowa kluczowe: przepis na chleb, chleb
Plik poniżej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *