Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką
drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką pinit

Dzisiaj mamy dla was mega prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, z dodatkiem jabłek i kruszonki. Świetnie sprawdzi się jako deser z dodatkiem kawy czy herbaty. Ciasto przygotowuje się chwilę, ponieważ nie czekamy tutaj na jego wyrośnięcie. Zaciekawieni? Oto przepis na drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką!

Sprawdź inne artykuły:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 15 min Czas Gotowania 45 min Czas oczekiwania 15 min Czas całkowity 1 godzina 15 minut
Cooking Temp: 180  °C Porcje: 8

Składniki

Ciasto

Kruszonka

Instrukcje

  1. Przygotowanie jabłek

    Zaczynamy od przygotowania jabłek. Owoce myjemy i obieramy, a następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Teraz kroimy jabłka na mniejsze plasterki. Pokrojone jabłka polewamy sokiem z połowy cytryny, a także posypujemy łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Całość mieszamy, aż owoce będą równomiernie pokryte. Tak przygotowane jabłka odstawiamy na bok.

  2. Przygotowanie ciasta oraz kruszonki

    Do mleka dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Jajka ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym przy pomocy miksera. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy kolejno roztopione masło, mleko z drożdżami, jogurt, szczyptę soli, a na koniec mąkę. Dobrze jest przesiać ją przez sitko, aby nie miała grudek. Ciasto mieszamy, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przelewamy je do nasmarowanego masłem naczynia, u mnie jest to naczynie żaroodporne, ale może być brytfanka.

    Czas na przygotowanie kruszonki. Do tego najlepiej sprawdzi się malakser. Do środka wrzucamy mąkę, cukier, oraz zimne masło, i mieszamy całość, aż powstaną nam grudki.

    Na górze ciasta układamy obok siebie plasterki jabłka, a całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 45 minut. Dzięki temu ciasto lekko urośnie nam podczas pieczenia.

    drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Notatka

Jeśli zależy nam, aby ciasto było bardziej wyrośnięte, to przed pieczeniem możemy przykryć je ściereczką na 30 minut. Dzięki temu lekko wyrośnie nam przed pieczeniem, a także w jego trakcie. Ja jednak pomijam ten etap, ponieważ stopień wyrośnięcia, jaki jest w przypadku pieczenia, mi odpowiada.

Ciasto powinno być lejące, dzięki temu po upieczeniu będzie bardziej puszyste. Można oczywiście dodać do niego więcej mąki, aby było stałe, jednak moim zdaniem lepiej zrobić tak, jak w przepisie.

Jeśli chodzi o inne owoce, to należy z tym uważać. Duża ilość soku z owoców może spowodować, że w cieście pojawi się zakalec. Jeśli więc chcemy użyć innych owoców, to warto wybierać te, które nie mają w sobie zbyt dużo wody.

Dla dekoracji możemy posypać ciasto odrobiną cukru pudru. Nie podniesie to zbytnio jego kaloryczności oraz słodyczy, a zdecydowanie nada ciekawy efekt wizualny naszemu wypiekowi.

Słowa kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *