Sałatka królewska to zdecydowanie jedna z ciekawszych propozycji na imprezową przystawkę. Połączenie kilku różnych smaków sprawia, że jest to bardzo smaczna sałatka, która idealnie wpasowuje się w każde upodobania. Właśnie dzięki temu idealnie sprawdza się na przyjęciach, ale także możemy przygotować ją na święta, albo po prostu, jako dodatek do obiadu. Oto najlepszy przepis na sałatkę królewską!

Najlepsza sałatka królewska

Porcje: 8

  • 300g polędwicy bądź szynki
  • 150g selera konserwowego
  • 50g pora
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu

Instrukcje

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Nie wiesz jak to zrobić? Sprawdź ten post. Jajka odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w drobną kostkę.

Szynkę bądź polędwice również kroimy w kostkę. Osobiście wole te chudsze, więc wybieram mięso z indyka lub z kurczaka. Do sałatki dodajemy majonez, więc warto ograniczyć dodatek tłuszczu z innych składników.

Puszki otwieramy, a następnie odsączamy z zalewy. Jeśli twój ananas jest w krążkach, to kroimy je w kostkę.

Kawałek pora przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie paski. Selera również kroimy w cienkie paseczki.

Czas na połączenie składników. Wszystko wrzucamy do miski, następnie dodajemy majonez, sól, oraz pieprz, i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, chociaż ja osobiście wole przygotować ją dzień przed podaniem. Dzięki temu składniki mają czas, aby się ze sobą przegryźć, dzięki czemu sałatka lepiej smakuje.

Notatka

Sałatka królewska to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, jednak warto przygotować ją wcześniej. Sałatka bardzo dużo zyskuje na smaku jeśli poleży te parę godzin. Wtedy smaki zdążą się wymieszać, dzięki czemu otrzymujemy pyszną imprezową przystawkę!

Takie proporcję jakich użyłem w przepisie starczą spokojnie na mniejsze przyjęcie, o ile mamy jeszcze inne potrawy. Taka ilość sprawdzi się również doskonale, jeśli przygotowaliśmy sałatkę królewską jako dodatek do obiadu.

Sałatka jest dość kaloryczna, w końcu mamy tutaj majonez, mięso, czy ananasa w słodkiej zalewie. Dlatego warto użyć chudego mięsa, aby nasza sałatka królewska nie była aż taką bombą kaloryczną. Pomimo, że majonezu są zaledwie 3 łyżki to należy pamiętać, że jest to sam tłuszcz. Oczywiście, możemy skorzystać z majonezu o niższej zawartości tłuszczu, jednak moim zdaniem za bardzo wpłynie to na smak. Lepiej zjeść mniej, a konkretnie. Jeśli jednak bardzo zależy nam na odchudzeniu, możemy część majonezu wymienić na jogurt naturalny. Wtedy należy dokładnie wymieszać ze sobą te składniki, i stworzyć taki prosty sos jogurtowo-majonezowy. Można wtedy wzbogacić go o odrobinę czosnku, czy soku z cytryny.

Ciekawym urozmaiceniem sałatki królewskiej może być także dodatek sera. Widziałem kilka przepisów z jego dodatkiem, więc jest to z pewnością ciekawa opcja na modyfikacje naszej sałatki. Jeśli macie taki plan, to osobiście polecałbym mniej intensywne sery jak gouda czy ser edamski. Wydaje mi się, że takie sery jak cheddar czy parmezan zdominowałyby sałatkę swoim mocnym smakiem. Wybór jednak zostawiam już wam!