Kurczak po indyjsku to niesamowicie wyraziste i aromatyczne danie kuchni azjatyckiej. Połączenie kurczaka, pomidorów, mleka kokosowego, oraz kilku przypraw Tworzy nam fantastyczne jednogarnkowe danie, które możemy przygotować w kilka chwil! Jest to zdecydowany klasyk jeśli chodzi o kuchnie azjatycką, a do tego taki kurczak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Polecamy to danie szczególnie tym, którzy dopiero zaznajamiają się z azjatyckimi smakami – jest to jedna z wizytówek tej kuchni!
Kurczak po indyjsku – składniki
- 500g piersi z kurczaka
- 400g mleka kokosowego
- 400g passaty pomidorowej
- 200ml bulionu warzywnego
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cukru
- Olej kokosowy do smażenia
Kurczak po indyjsku – przygotowanie
Przygotowania rozpoczynamy od obróbki kurczaka. Piersi myjemy, a następnie kroimy w większą kostkę. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na oleju kokosowym. Po paru minutach do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy 2 sprasowane ząbki czosnku i drobno posiekany imbir. Całość także przyprawiamy solą, papryką, garam masalą, kuminem, oraz cukrem – wszystkiego po 1 łyżeczce.
Teraz czas na resztę składników. Do kurczaka dodajemy 400ml mleka kokosowego, 400ml passaty pomidorowej, 200ml bulionu warzywnego, oraz 2 łyżeczki żółtej pasty curry. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 15 minut.
Nasz kurczak po indyjsku jest już gotowy! Podajemy go z ugotowanym ryżem.
Podsumowanie
Kurczak po indyjsku to niezwykle aromatyczne i smakowite danie. Połączenie wielu klasycznych przypraw używanych w kuchni azjatyckiej zapewni nam niesamowite walory smakowe.
W przepisie nie używamy zbyt dużo warzyw, jednak jeśli lubicie, jak warzyw jest więcej, to śmiało można je dodać do sosu. Szczególnie dobrze będzie tu pasować marchewka oraz papryka. Pokrojone w kostkę i lekko podsmażone świetnie wkomponują się w to danie.
Jeśli brakuje ci ostrości, to zamiast żółtej pasty curry, możesz użyć czerwonej. Dzięki temu danie zyska pikanterii, która jest jednym z nierozłącznych elementów kuchni azjatyckiej.
Jeśli smak twojego sosu jest zbyt mało pomidorowy, to możesz dodać 1 bądź 2 łyżeczek przecieru pomidorowego.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o przyprawy, to proporcję są odpowiednio wyważone. Możesz jednak pokombinować z ilością dodawanych przypraw. Dobrym pomysłem może być dodatek 1/2 łyżeczki cynamonu, który na pewno doda naszemu daniu orientalnego smaku.