Karmelizowana cebula to jeden z ciekawszych dodatków jaki możemy przygotować w swojej kuchni. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego ilość potraw, w których może być ona dodatkiem, czy nawet bazą, jest nieograniczona. Karmelizowana cebula świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, zup, sosów, fast foodów, czy jako farsz do różnych słonych przekąsek. To zadziwiające, że smażona cebula z dodatkiem kilku przypraw może być tak uniwersalna. Nie wiesz jak zrobić karmelizowaną cebulę? Zobacz nasz prosty przepis

Karmelizowana cebula to w zasadzie cebula usmażona z kilkoma dodatkami. Jak się jednak okazuje tyle wystarczy, aby stworzyć uniwersalny dodatek do wielu dań. Niesamowity aromat oraz słodycz karmelizowanej cebulki świetnie komponuje się w wielu różnych potrawach, jednak warto wiedzieć, jak odpowiednio ją przygotować. Przede wszystkim należy pamiętać o mieszaniu, w innym wypadku nasza cebula może się przypalić, a to będzie oznaczało, że nadaje się tylko do kosza. Nie wiesz jak przygotować karmelizowaną cebulę? Zobacz przepis poniżej!

Karmelizowana cebula – przepis

Składniki:

  • 1kg białej cebuli
  • 80g masła
  • 20ml oliwy
  • 120g białego cukru
  • 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania cebuli. Obcinamy końcówki cebuli, a następnie ją obieramy. Teraz kroimy cebulę na pół, a następnie siekamy ją w piórka. Dobrze by było, żeby były one dość duże, ponieważ w czasie obróbki cebula i tak się skurczy.
  2. Jeśli posiekaliśmy cebulę, w garnku rozgrzewamy 80g masła oraz 20ml oliwy. Dzięki oliwie masło się nie przypali, co ma duże znaczenie przy dość dużym czasie przez jaki będziemy na nim smażyć. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy na niego cebulę.
  3. Cebulę mieszamy dokładnie co około 5 minut, aby miała czas, żeby dobrze się przysmażyć. Po około 20 minutach dodajemy 120g cukru oraz 250ml soku z pomarańczy. Teraz zostawiamy cebulę na około 10 minut na średnim ogniu.
  4. Po 10 minutach nadmiar soku powinien odparować. Znów mieszamy dokładnie cebulę co 5 minut, aż uzyska ciemnobrązową barwę. Jeśli dalej w cebuli znajduje się sporo płynu to zmniejszamy gaz i czekamy, aż jego nadmiar odparuje.

Gotowe! Tak przygotowaną karmelizowaną cebulę możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez parę dni. Możesz także ją spasteryzować, aby użyć jej w przyszłości.