Gofry nierozłącznie kojarzą nam się z budkami we wszelakich obszarach turystycznych. Często jednak podawane są w asyście tony bitej śmietany, czy dodatkiem słodkich sosów, co sprawia, że są one bardzo kaloryczne. Dzisiaj mamy dla was ciekawy przepis na gofry proteinowe, które dostarczą ci sporej ilości białka. Jest to przepis szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, które dbają o odpowiednią ilość tego makroskładnika w swojej diecie. Oto prosty przepis na gofry z odżywką białkową!
Gofry proteinowe – składniki
- 400g skyra bądź jogurtu greckiego
- 200g mąki owsianej
- 40g odżywki białkowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Olej do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie gofrów proteinowych
Wartości odżywcze w 1 porcji (3 gofry):
423 kalorie, tłuszcz 6.5g, węglowodany 47.5g, białko 43.5g
Przygotowania zaczynamy od połączenia suchych składników. W dużej misce mieszamy ze sobą 200g mąki owsianej, 40g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczkowym), 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli, oraz 30g mąki ziemniaczanej.
Po wymieszaniu dodajemy resztę składników: 2 łyżki syropu klonowego (jeśli nie masz syropu, to możesz dodać 2 łyżki cukru), 3 jajka, oraz 400g skyra bądź jogurtu greckiego. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Teraz zabieramy się za wypiekanie naszych białkowych gofrów. Smarujemy gofrownice odrobiną oleju, a następnie rozgrzewamy. Kiedy gofrownica jest nagrzana, wlewamy ciasto i pieczemy zgodnie z instrukcją (najczęściej są to 3-4 minuty).
Tak przygotowane gofry proteinowe świetnie smakują same, ale możemy również podawać je z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się dżem, owoce jak borówki, maliny, czy truskawki, a także odrobina masła.
Podsumowanie
Tak przygotowane gofry proteinowe to świetny sposób na podbicie białka w swojej diecie. Są one bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, dzięki czemu nie musimy spędzać mnóstwa czasu w kuchni na przygotowywaniu posiłku.
Mąka owsiana nadaje gofrom proteinowym unikalny smak, dzięki czemu smakują one świetnie bez żadnych dodatków. Jeśli nie mamy mąki owsianej, to możemy przygotować taką mąkę samemu. Wystarczy zmielić płatki owsiane w blenderze.
Gofry z odżywką białkową możemy podawać na wiele różnych sposobów. Ja najczęściej podaje je z odrobiną dżemu oraz ze świeżymi borówkami i malinami.