Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Roladki z tortilli ze szpinakiem, fetą, i papryką

Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką przekąskę. Idealnie sprawdzą się na imprezach okolicznościowych czy domówkach. Dzisiaj przygotujemy roladki z tortilli ze szpinakiem, fetą, i papryką. Dodatkowo użyjemy trochę żółtego sera oraz oliwek, które podkręcą smak naszych przekąsek. Gotowi? No to zaczynamy!

Roladki z tortilli ze szpinakiem, fetą, i papryką

Porcje: 8

  • 4 tortille pszenne
  • 250g marynowanej papryki
  • 150g świeżego szpinaku
  • 150g fety
  • 50g oliwek
  • 50g sera cheddar

Przygotowanie

Przygotowanie

Przygotowania rozpoczynamy od odsączenie papryki z zalewy. Najlepiej zrobić to przy pomocy ręcznika papierowego. Paprykę kładziemy na kilka zwiniętych listków, a następnie przykrywamy kolejną warstwą i dociskamy, aby odsączyć nadmiar płynu. Całość powtarzamy, aż papryka będzie sucha – w innym wypadku z roladek zrobi się breja.

Teraz przygotowujemy ser. Fetę kruszymy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do środka posiekane oliwki oraz starty ser cheddar. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

Czas na formowanie roladek. Na tortilli rozsmarowujemy cienką warstwę farszu serowego. Następnie rozkładamy po całości garść szpinaku i kilka kawałków papryki. Teraz zawijamy tortille dość mocno, aby była zwarta i się nie rozklejała. Tak przygotowane wrapy zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyciągamy tortille i kroimy je w roladki o wielkości około 2cm.

Notatka

Tortilla ze szpinakiem i fetą to zdrowa i szybka przekąska na każdą imprezę. Dodatkowo w łatwy sposób możemy przygotować dużą ilość, dzięki czemu w prosty sposób można przygotować przystawki dla wszystkich gości.

Przepisów na roladki z tortilli jest wiele. Ciekawym pomysłem może być użycie łososia zamiast papryki. Pieczony filet świetnie wkomponuje się w to danie, łącząc się z pozostałymi składnikami.

Warto pamiętać także o odpowiednim przechowywaniu tortilli przed pokrojeniem. Dzięki temu że tortilla będzie w lodówce, to składniki dobrze się połączą, przez co roladki nie będą się rozwijać.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️