Sernik to zdecydowany klasyk jeśli chodzi o polskie stoły. Dziś chcemy pokazać wam ciekawy przepis na sernik bez cukru. Jest on niesamowicie kremowy w środku, a do tego zamiast cukru użyjemy erytrytolu, który nieco odchudzi nasze ciasto. Oto nasz przepis na sernik bez cukru!

Sernik bez cukru – składniki

  • 450g kremowego twarogu z pudełka
  • 260g śmietanki 36%
  • 200g erytrytolu
  • 3 duże jajka
  • 20g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania tortownicy. Najlepiej użyć takiej o szerokości od 20 do 26cm. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, aby sernik nie przywarł nam w piekarniku. Od razu nastawiamy piekarnik na 240°C z włączonym termoobiegiem.

Teraz czas na przygotowanie masy. 3 jajka ucieramy razem z 200g erytrytolu, najlepiej przy pomocy robota planetarnego (może być też zwykła trzepaczka :)). Następnie do środka dodajemy 450g sera i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

W drugim naczyniu mieszamy 260ml śmietanki z 20g mąki tortowej, która odrobinę zagęści nasze ciasto. Do środka dodajemy także po łyżeczce ekstraktu waniliowego oraz soku z cytryny. Po wymieszaniu łączymy przygotowaną “miksturę” razem z masą serową. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, możemy kilka razy lekko puknąć spodem o blat, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Ciasto pieczemy przez około 35 minut, albo do czasu, aż wierzch będzie mocno zarumieniony. Po upieczeniu czekamy, aż ciasto całkowicie wystygnie, aby masa dobrze stężała.

Podsumowanie

Tak przygotowany sernik bez cukru to świetna alternatywa dla osób, które nie chcą, bądź nie mogą z niego korzystać. Wiadomym jest, że czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego, warto więc raz na jakiś czas przygotować sobie taki sernik zamiast sięgać po wysokoprzetworzone słodycze ze sklepu.

Oczywiście taki sernik bez dodatku cukru możemy urozmaicić o wiele różnych dodatków. Ciekawym pomysłem może być polanie wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą, jednak należy pamiętać, żeby wybrać taką bez cukru. Zamiast tego można tez posypać sernik kakao, bądź pudrem z erytrytolu, jeśli mało nam słodkiego smaku.

Taki serniczek świetnie komponuje się także ze świeżymi owocami. Dodatek malin, borówek, truskawek, czy jagód nada naszemu ciasto nie tylko walorów smakowych, ale także estetycznych.

Moim zdaniem sernik bez cukru najlepiej smakuje na zimno. Aby mieć pewność, że masa w środku jest odpowiedniej gęstości, możemy po wystudzeniu schować go na noc do lodówki. Dzięki temu nasze ciasto zachowa apetyczny kształt po przekrojeniu.

Dzięki dużej ilości śmietanki sernik jest bardzo syty, więc taka jedna tortownica spokojnie starczy na przyjęcie czy wizytę gości. Z całego ciasta powinno nam wyjść około 10 większych kawałków.