Masz ochotę na szybki deser? Dzisiaj mamy dla was super prosty i szybki przepis na ciasto z malinami! Wystarczy wymieszać kilka składników, dodać owoce, upiec, i pyszny placek mamy gotowy. Możemy użyć także malin w połączeniu z borówkami, dzięki czemu zyskamy ciekawy smak. Oto nasz przepis na ekspresowe ciasto z malinami.

Szybkie ciasto z malinami – składniki

  • 120g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 50ml oleju
  • 50ml mleka
  • 30g granoli
  • 30g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie ciasta z malinami

Do przygotowania ciasta potrzebny będzie nam mikser. Zaczynamy od utarcia jajka z cukrem, szczyptą soli, oraz ekstraktem waniliowym. Następnie osobno dodajemy składniki i po każdym z nich miksujemy całość. Dodajemy je w takiej kolejności: olej, mleko, mąka pszenna, proszek do pieczenia.

Maliny (mogą być mrożone) mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy do ciasta. Teraz szykujemy blachę – u mnie ma wymiary 20×10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Całość posypujemy granolą, a następnie pieczemy przez 45 minut w 180°C. W połowie pieczenia wyjmij ciasto i przykryj je folią aluminiową, aby się nie przypaliło z wierzchu.

Po 45 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Nasze ciasto malinowe jest już gotowe!

Podsumowanie

Jak widzisz w niecałą godzinę można przygotować pyszne ciasto z malinami. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować ten deser. Dużym plusem jest, że możemy w nim użyć mrożonych malin. Dzięki temu, że nie musimy ich wcześniej rozmrażać oszczędzamy sporo czasu.

Tak dobrane proporcje wydają mi się odpowiednie, jednak możesz użyć odrobinę innych jeśli uważasz, że tak będzie lepiej. Ciasto powinno być rzadkie, jeśli jest zbyt gęste to możesz dolać do niego odrobinę mleka. Jeśli wydaje ci się, że ciasto może być za słodkie, bądź używasz słodkich malin, to możesz dodać mniej cukru.

Tak jak pisałem we wstępie, ciekawym pomysłem jest dodanie borówek do tego ciasta. Wtedy zamiast 200g malin dodajemy ich 100g, i borówek również 100g. Dzięki temu ciasto będzie miało ciekawy smak i będzie bardziej różnorodne.