Spaghetti carbonara to niezwykle popularne oraz proste w przygotowaniu danie z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis zawiera żółtka jaj, jednak można przygotować to danie, pomijając ten składnik. Oto mój przepis na spaghetti carbonara bez jajek, za to wzbogacony o śmietankę oraz zielony groszek!

Spaghetti carbonara to niewątpliwie jedno z najbardziej kultowych dań kuchni włoskiej. Dania z makaronem są szczególnie popularne Włoszech – szacuje się, że na każdego Włocha przypada około 30kg zjedzonego makaronu w ciągu roku. Carbonara popularna jest nie tylko ze względu na swój smak – jest to również danie, które można wykonać ekstremalnie szybko, bo nawet w pół godziny. Zaskakuje ono również swoją prostotą, nie znajdziemy tam bowiem żadnych wyszukanych składników.

Spaghetti carbonara bez jajek

Dziś chcę przedstawić lekko zmodyfikowany przepis na spaghetti carbonara, bowiem nie użyjemy w tym przepisie jajek. Dodatkowo na liście składników znajduje się zielony groszek, a to warzywo nie przychodzi nam na myśl jako pierwsze, jeśli myślimy o carbonarze. Jak więc przygotować carbonare bez jajek?

Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebne (wersja na 4 porcje):

-500g makaronu spaghetti

-250g wędzonego boczku

-3 Łyżki masła

-200ml śmietanki 30%

-200g sera (najlepiej parmigiano reggiano bądź grana padano)

-100g mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)

-2 ząbki czosnku

-Łyżka oliwy

-Odrobina świeżej pietruszki

Przygotowanie spaghetti carbonara krok po kroku

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu. Ważne, żeby makaron był al dente, czyli lekko twardy po ugotowaniu – będziemy go bowiem dogotowywać później na patelni. Najlepiej wyjąć go około 2 minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu, czyli jeśli makaron ma gotować się 7 minut, wyjmij go po 5 minutach.
  2. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni. Smaż go na małym gazie, aby był chrupiący po usmażeniu.
  3. Kiedy boczek jest już gotowy, przełóż go do innego naczynia, a na patelnie wlej łyżkę oliwy i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj przetarty przez praskę czosnek i lekko go podsmaż. Uważaj, aby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki. Po około dwóch minutach dodaj zielony groszek i dokładnie wymieszaj go z czosnkiem. Po chwili dodaj śmietankę oraz sól, a następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 2-3 minuty, aby śmietanka przeszła smakiem.
  4. Następnie dodaj na patelnie makaron, ser, oraz boczek, i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Po około 3 minutach sos powinien się już zredukować i dokładnie oblepić makaron.
  5. Gotowe! Carbonare najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wyłóż makaron na talerz, a następnie posyp go odrobiną sera i posiekaną drobno pietruszką dla ozdoby.

Wegańska carbonara

Czy możliwe jest przygotowanie wegańskiej carbonary, czyli bez dodatku boczku, sera, oraz śmietany? Oczywiście! Mało tego, taka wersja carbonary może być równie smaczna! Należy jednak użyć odpowiednich składników.

Zamiast zwykłego boczku możemy użyć boczku wegańskiego, czyli roślinnego zamiennika składającego się głównie z białka pszennego. Wystarczy podsmażyć go z odrobiną oleju na patelni.

Dobrym zamiennikiem boczku będzie również tofu, czyli rodzaj twarogu z mleka sojowego. Najpierw musimy dokładnie je odcisnąć na ręczniku papierowym, a następnie rozdrobnić widelcem w miseczce. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, oraz szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie rozkładamy tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 30-40 minut.

Zamiast zwykłej śmietanki możemy użyć śmietanki roślinnej, sprawdzi się ona rewelacyjnie!

Oprócz tego do wegańskiej carbonary możemy dodać suszone płatki drożdżowe, pastę sezamową tahini, a nawet pieczoną dynie – wszystko według własnych upodobań!

Jeśli lubisz kuchnie wegańską sprawdź nasz nowy przepis na wegańskie placki ziemniaczane!

Carbonara to świetne, a zarazem proste danie, które powinno zagościć na dłużej w twojej kuchni. Jak widać, można przygotować carbonarę bez jajek, śmietany, a nawet boczku! Wystarczy użyć odpowiednich składników – jest to klucz do uzyskania niepowtarzalnych smaków!