Dziś porozmawiamy o jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych składników w kuchni – piersi z kurczaka. Jeśli jesteś amatorem gotowania lub dopiero zaczynasz przygodę w kuchni, możesz zastanawiać się, jak i ile gotować pierś z kurczaka, aby była soczysta i smaczna. W końcu nikt nie chce zjeść suchej i twardej pierś z kurczaka, prawda? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować piersi w swojej kuchni.
Wybór i przygotowanie mięsa
Wybierz świeże i jakościowe mięso
Przed rozpoczęciem gotowania warto zadbać o to, aby wybrać świeże i jakościowe mięso. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa, powinno być ono różowe lub białe. Unikaj mięsa o nieprzyjemnym zapachu lub oznakach zepsucia. Najlepiej wybierać mięso, które ma minimum kilka dni ważności.
Jeśli masz możliwość, sięgnij po drób z wolnego wybiegu od lokalnego rolnika. Powinno jednak być ono dokładnie przebadane i musi zawierać stosowne certyfikaty.
Oczyszczanie i przygotowanie piersi z kurczaka
Przed gotowaniem piersi należy dokładnie je oczyścić i przygotować. Usuń nadmiar tłuszczu i ścięgna, które mogą utrudniać gotowanie. Możemy przygotować kurczaka ze skórą, ale jeśli zależy nam na niskiej zawartości tłuszczu, to ją warto również odkroić. Następnie opłucz mięso drobiowe pod bieżącą wodą i osusz je delikatnie papierowym ręcznikiem.
Jak ugotować pierś z kurczaka
Gotowanie w garnku
Oczyszczony filet z kurczaka należy włożyć do garnka i zalać go zimną wodą albo bulionem. Ważne, aby kurczak był zanurzony parę centymetrów w płynie, aby równomiernie się ugotował. Do środka możemy wrzucić też ulubione zioła czy przyprawy, np. liść laurowy, ziarenka pieprzu, a nawet cytrynę. Stawiamy garnek na gaz i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy kurczaka. Tak przygotowana pierś kurczaka powinna się gotować około 20-25 minut, aż będzie miękka i soczysta. Jeśli chcesz skrócić czas, możesz pokroić kurczaka na kawałki. Czas gotowania zależy od wielkości, tak więc większe kawałki będą potrzebowały dodatkowych kilku minut. Tak przygotowany drób będzie lekkostrawny i dietetyczny!
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze jest równie proste i zdrowe, gdyż pozwala zachować większość wartości odżywczych mięsa. Jeśli chcesz gotować kurczaka na parze, musisz użyć specjalnego garnka, lub po prostu umieścić mięso na sitku, umieszczając je nad wrzącą wodą. Filet z kurczaka na parze gotujemy od 15 do 20 minut, do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury między 75 a 80 stopni Celsjusza. Po tym czasie nasz filet z piersi kurczaka będzie aromatyczny i soczysty!
Inne metody przygotowania filetu z kurczaka
Gotowanie jest zdecydowanie najzdrowszą metodą na przygotowanie kurczaka, jednak możemy przygotować piersi także w inny sposób.
Smażenie
Smażenie jest szybsze i łatwiejsze, ale zdecydowanie bardziej kaloryczne. Aby uniknąć nadmiernego spożycia tłuszczów, warto robić to, na niewielkiej ilości oleju lub na specjalnej patelni grillowej. W ten sposób, filet kurczaka stanie się chrupiący ale jednocześnie zdrowszy. Przekrój pierś na pół, natrzyj ulubionymi przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty na każdą stronę. Dla lepszego efektu można zamarynować piersi wcześniej i odłożyć na minimum godzinę do lodówki.
Pieczenie
Pieczenie z kolei to metoda bardziej delikatna, która pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych kurczaka. Jednocześnie jest przy tym zdrowsza od smażenia. Filet kurczaka w piekarniku można przygotować na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem ziół i przypraw lub z cytryną i miodem. Polecamy nasz przepis na domową przyprawę do kurczaka! Podczas pieczenia, należy jednak uważać, aby nie przesuszyć kurczaka, a jednocześnie uzyskać idealną chrupiącą skórkę. Nastaw piekarnik na 180°C z termoobiegiem. Przyprawioną pierś połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika, kiedy będzie już rozgrzany. Średniej wielkości pierś powinna być gotowa po około 18-20 minutach.
Praktyczne wskazówki
Przechowywanie i używanie gotowej piersi z kurczaka
Jeśli masz nadmiar gotowanej piersi z kurczaka, warto wiedzieć, jak ją przechowywać i wykorzystać. Możesz przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 3-4 dni. Mięso z kurczaka po tym czasie dalej będzie dobre do jedzenia, więc jeśli masz zamiar zrobić kilka potraw z kurczaka, ugotuj go więcej za jednym razem.
Co przygotować z piersi kurczaka
Nie masz pomysłu jak wykorzystać filety z kurczaka? Sprawdź te przepisy:
- Kurczak w sosie śmietanowym: Usmaż piersi na patelni, a następnie dodaj do nich śmietanę i dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podawaj z ryżem lub makaronem.
- Sałatka z kurczakiem: Ugotuj kurczaka, pokrój go na kawałki i wymieszaj z ulubionymi sałatami, takimi jak sałata rzymska, rukola czy szpinak. Dodaj również pomidory, ogórki, paprykę i ulubiony dressing.
- Kurczak w sosie teriyaki: Pokrój piersi na plastry i podsmaż na patelni. Następnie dodaj sos teriyaki i duś przez kilka minut, aż uzyskasz soczyste piersi z kurczaka. Podawaj z ryżem. Pamiętaj o posypaniu dania sezamem!
- Kurczak curry: Podduś piersi z cebulą i czosnkiem. Dodaj tajską pastę curry i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki i soczysty. Podawaj z ryżem lub makaronem.
- Szaszłyki z kurczakiem: Pokrój piersi kurczaka na kawałki i nabijaj je na patyczki do szaszłyków razem z ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się tutaj cebula czy papryka. Dobrym pomysłem jest dodanie sera halloumi pokrojonego w kostkę. Tak przygotowane szaszłyki możesz piec na grillu bądź w piekarniku, do czasu aż mięso będzie przypieczone.
To tylko kilka przykładów, ale piersi kurczaka są bardzo wszechstronne i można z nimi przygotować wiele różnych potraw.
Jak rozmrozić pierś z kurczaka
Czasami zdarza się, że nie użyjemy całego mięsa za jednym razem, i odkładamy pozostałości do zamrażalnika. Przed obróbką takiego mięsa należy je najpierw rozmrozić, inaczej nie będziemy go mogli dobrze przygotować.
1. Lodówka
Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania piersi z kurczaka jest umieszczenie jej w lodówce. Szczelnie zamknięte mięso (w pudełku albo woreczku) włóż do lodówki na kilka godzin przed gotowaniem. Pierś będzie powoli tracić temperaturę i będzie gotowe do dalszej obróbki. Jeśli boisz się, że woda rozleje się po lodówce, możesz dodatkowo włożyć mięso do miski lub garnka.
2. Zimna woda
Jeśli nie masz czasu na rozmrażanie w lodówce, możesz skorzystać z tej metody. Mięso zapakowane w woreczek włóż do miski z wodą. Po około godzinie mięso powinno być rozmrożone. Warto zmienić wodę 2-3 razy, aby nie była ona za zimna i nie wydłużyła całego procesu.
3. Mikrofalówka
Do tej czynności świetnie sprawdzi się również mikrofalówka. Włóż kurczaka do naczynia odpowiedniego do użytkowania w mikrofali i wsadź je do środka. Następnie włącz tryb rozmrażania, kurczak powinien być gotowy po około 10-15 minutach.
Bądź ostrożny, aby nie trzymać kurczaka zbyt długo, ponieważ nadmierna ekspozycja na mikrofalówkę może powodować częściowe gotowanie mięsa.
Czy warto jeść filety z kurczaka?
Oczywiście, jedzenie piersi z kurczaka może być wartościowe dla twojej diety z wielu powodów. Oto kilka powodów, dlaczego warto je jeść:
Źródło wysokiej jakości białka
Pierś z kurczaka jest bogata w białko, które jest niezbędne dla organizmu do budowy i naprawy tkanek. Białko z kurczaka jest również łatwo przyswajalne przez organizm. Spożycie odpowiedniej ilości białka jest ważne dla zachowania zdrowych mięśni, regeneracji komórek i utrzymania odpowiedniej masy ciała. Jest to jedno z najczęściej wybieranych źródeł makroelementów przez osoby aktywnie fizyczne.
Niski poziom tłuszczu
Piersi, zwłaszcza bez skóry, są niskotłuszczowym źródłem mięsa. Zawierają mniej tłuszczu w porównaniu do innych części kurczaka, takich jak uda czy skrzydełka.
Dostępność i cena
Filety z kurczaka są bardzo łatwo dostępne w sklepach spożywczych i są zazwyczaj bardziej przystępna cenowo niż inne rodzaje mięsa. Niestety, w dobie ciągłych podwyżek cenowych na ten aspekt patrzy co raz więcej ludzi.
Dzięki temu artykułowi już wiesz ile gotować pierś z kurczaka, a także znasz inne sposoby na przyrządzenie tego mięsa. Zachęcamy do włączenia piersi z kurczaka do swojej diety – jest to zdrowe mięso, które dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych.