Jak ugotować jajka na twardo, a jak na miękko? Ile gotować jajka, aby żółtko było płynne, a białko dobrze ścięte? Z jednej strony zadanie wydaje się proste, jednak nie zawsze udaje nam się ugotować idealne jajko. Oto kilka prostych trików, które sprawią, że gotowane jajka wyjdą za każdym razem!

Jak ugotować jajka?

Gotowanie jajek wydaje się dość prostym zadaniem. Prawda jest jednak inna, wielu początkujących miłośników kulinariów ma problem z poprawnym ugotowaniem jajek. Często zdarza się, że gotowane jajka za każdym razem wychodzą nam inaczej. A przecież nie ma nic gorszego od ściętego żółtka w jajku na miękko czy zbyt długo gotowanych jajek na twardo. Na co więc powinniśmy uważać podczas przyrządzania gotowanych jajek? Oto kilka prostych trików, które pozwolą wam ugotować jajka tak, aby za każdym razem wychodziły one idealnie!

Jak ugotować jajka na miękko?

Gotowanie jajek na miękko może sprawić początkującym nie lada problem. Wystarczy wyciągnąć jajko o pół minuty za wcześnie bądź za późno i nasze jajko będzie zbyt płynne bądź za bardzo ścięte. Jak więc poprawnie ugotować jajka na miękko?

Krok 1

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec ich pękaniu podczas wrzucania do wody oraz gotowaniu. Jeśli trzymamy jajka w lodówce, warto wyciągnąć je minimum 30 minut przed gotowaniem.

Krok 2

Do małego garnuszka nalewamy wodę – musi być jej tyle, aby jajka po wrzuceniu były całkiem zanurzone. Do wody opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę octu (dzięki temu jajka będą się łatwiej obierały ze skorupek).

Krok 3

Garnuszek stawiamy na gazie i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Następnie umieszczamy jajko na łyżce i powoli wrzucamy je do gotującej wody tak, aby nie uderzyło ono o dno garnka.

Krok 4

Kiedy jajka są już w środku, musimy odczekać kilka minut do ich ugotowania. Ile powinny gotować się jajka na miękko?

  • Jajko małe (S) – 3,5 minuty
  • Jajko średnie (M) – 4 minuty
  • Jajko duże (L) – 4.5 minuty

Jeśli nie wiemy, jakiej wielkości są nasze jajka, wtedy należy gotować je przez około 4 minuty.

Krok 5

Po upłynięciu czasu gotowania zdejmujemy garnek z gazu, a następnie zalewamy jajka zimną wodą, aby obniżyć ich temperaturę i zatrzymać proces obróbki termicznej.

Tak ugotowane jajka na miękko będą za każdym razem idealne – ze ściętym białkiem oraz płynnym żółtkiem.

Jak ugotować jajka na twardo?

Gotowanie jajek na twardo jest nieco prostszym zadaniem od przygotowania jajek w wersji na miękko. Jajko gotowane na twardo nie powinno jednak zbyt długo przebywać w gorącej wodzie – sprawi to bowiem, że żółtko zacznie zmieniać swój kolor na zielonkawy, co wygląda mało estetycznie. Jak więc zabrać się do gotowania jajek na twardo?

Krok 1

Zależnie od ilości gotowanych jajek przygotowujemy sobie taki garnek, aby wszystkie jajka mogły leżeć na dnie podczas gotowania. Do garnka wkładamy jajka, a następnie zalewamy je zimną wodą. Tafla wody powinna być kilka centymetrów ponad jajkami.

Krok 2

Do wody dodajemy 2-4 łyżeczek soli, w zależności od tego, ile jajek gotujemy. Dzięki temu jajka znacznie łatwiej będą obierać się ze skorupek. Ustawiamy palnik na średnią moc i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Kiedy woda zacznie już wrzeć, odliczamy czas zależnie od wielkości naszych jajek:

  • Jajko małe (S) – 8 minut
  • Jajko średnie (M) – 9 minut
  • Jajko duże (L) – 10 minut

Krok 3

Jeśli nasze jajka są już ugotowane, zdejmujemy garnek z gazu i wylewamy gorącą wodę do zlewu. Następnie zalewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Po chwili, kiedy jajka nagrzeją wodę, po raz kolejny wymieniamy ją na zimną i zostawiamy je na 5 minut do pełnego wystudzenia.

Krok 4

Kiedy nasze jajka wystygły, możemy zabrać się za obieranie. Aby skorupki łatwiej schodziły, możemy lekko obtłuc je z każdej strony np. o zlew, bądź uderzając je łyżeczką.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Ugotowanie jajka w koszulce może na pozór wyglądać jako trudne zadanie, jednak nic bardziej mylnego. Jak więc prawidłowo ugotować jajko w koszulce?

Krok 1

Do średniej wielkości garnka dodajemy około litr wody. Do wody dolewamy 2 łyżki octu, co sprawi, że białko lepiej się zetnie. Wodę stawiamy na średni gaz i czekamy, aż się zagotuje.

Krok 2

Na mały talerzyk wybijamy jedno jajko. Kiedy woda w garnku się zagotuje, przy użyciu łyżki energicznie ją mieszamy, aby na środku powstał wir wodny. W środek wiru delikatnie wrzucamy nasze jajko. Od tej pory nie mieszamy już wody.

Krok 3

Po około 4 minutach białko powinno być już ścięte, a żółtko dalej płynne. Wyciągamy wiec jajko na talerzyk, który najlepiej wyłożyć ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę z jajka.