Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie. Taki posiłek doskonale sprawdzi się jako kolacja bądź śniadanie. Szczególnie że jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu – idealnie sprawdzi się jako śniadanie przed pracą albo szybka kolacja. Zobacz jak w prosty sposób przygotować kaszę jaglaną ze śliwkami oraz jakich jeszcze dodatków można użyć, aby dopełnić smak tego dania!

Kasza jaglana ze śliwkami – przygotowanie

Przygotowanie kaszy ze śliwkami jest bardzo proste, wierzę, że każdy bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem. Nie potrzebujemy też praktycznie żadnego sprzętu, wystarczy nam zwykły garnek. Składniki będą podane na porcję dla 2 osób.

Składniki

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 6 śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli (opcjonalnie)
  • Garść orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy. Wlewamy wodę do garnka i czekamy, aż zacznie się gotować. W tym czasie płuczemy kaszę pod ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy kaszę do gotującej się wody, przykrywamy, i gotujemy na małym gazie przez około 15 minut. Przez ten czas kasza powinna wchłonąć wodę i być gotowa. WAŻNE! Jeśli zależy ci, aby kasza była sypka, nie mieszaj jej podczas gotowania. Jeśli natomiast wolisz, żeby była rozgotowana, przemieszaj ją kilka razy.
  2. Po ugotowaniu kaszy zdejmujemy pokrywkę i czekamy parę minut, aż odparuje z niej nadmiar wody. W tym czasie możemy pokroić śliwki na ćwiartki i jeśli mamy taką ochotę to rozdrobnić orzechy.
  3. Do garnka dodajemy miód, sól oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy kaszę po równo do dwóch miseczek. Na górę kładziemy nasze śliwki oraz przyozdabiamy wszystko orzechami laskowymi.

Smacznego! Twoja kasza jaglana ze śliwkami jest już gotowa!

 

Inne dodatki

  • Jogurt – świetnym dodatkiem będzie jogurt naturalny. Wystarczy łyżka jogurtu na górę, aby danie nabrało całkowicie innego smaku!
  • Bakalie – do naszej kaszy możemy użyć także suszonych owoców oraz innych orzechów. Dobrze sprawdzą się tutaj rodzynki, suszone morele, a także orzechy włoskie czy ziemne.
  • Nasiona – pysznych nasion nigdy za wiele! Wystarczy łyżka pestek dyni czy nasion słonecznika, aby urozmaicić nasz posiłek!

Tak jak widzicie, jest to bardzo krótki przepis, co tylko świadczy o tym, jak proste jest to danie. Taka kasza jaglana ze śliwkami smakuje świetnie, można ją z powodzeniem podawać również jako deser!