Panang curry to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie z kuchni tajskiej. Głównym składnikiem jest tutaj ryż oraz mięso, ale nie może w nim zabraknąć także pasty panang, sosu rybnego, czy mleka kokosowego. To danie można zrobić spokojnie w mniej niż pół godziny, więc idealnie nadaje się ono na szybki obiad czy kolację. Oto prosty przepis na panang curry z kurczakiem!
Panang curry to świetne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej. Nie jest ono jednak tak pikantne, jak większość dań kuchni tajskiej, przez co nada się również dla osób bardziej wrażliwych na pikantne potrawy. Do panang curry zazwyczaj dodaje się wołowinę, jednak dziś pokaże wam, że można przygotować to danie także z kurczakiem.
Jest to danie mięsne, jednak bez problemu możemy przygotować wersje wegetariańską. Wystarczy, że zamienimy kilka składników: kurczaka na tofu i sos rybny na sos sojowy.
Panang Curry – Przepis dla 2 osób
Co będzie nam potrzebne?:
- 200 g Piersi z kurczaka
- 150 ml mleka kokosowego
- 4 Listki suszonej limonki kaffir
- 2 Łyżki pasty panang
- 2 Łyżki sosu rybnego
- 1 Łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 Papryczka chilli
- 1 Łyżka oleju
- 200 g Ryżu jaśminowego
Panang Curry – Przygotowanie
- Do woka wlewamy łyżkę oleju i dobrze go nagrzewamy. Dodajemy pastę panang i smażymy ją przez 2-3 minuty, aby uwolniła swój aromat. Następnie wlewamy 50 ml mleka kokosowego i czekamy, aż całość połączy się i zredukuje do konsystencji sosu – jednocześnie pamiętając o mieszaniu.
- Kiedy nasz sos jest już zagęszczony, dodajemy do środka kurczaka pokrojonego w paski i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy sos rybny, cukier trzcinowy, i listki limonki. Po około 2 minutach dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Potrawę podajemy w małych miseczkach bądź talerzach. Do każdej porcji dodajemy ryż i na to wlewamy nasze danie. Do dekoracji dodaj na górę drobno posiekane listki kaffir i papryczkę chilli pokrojoną w plastry. Smacznego!