Kuchnia meksykańska zadziwia od lat swoją prostotą, ale także różnorodnymi smakami. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest zupa meksykańska, która jest niezwykle łatwa, a zarazem szybka w przygotowaniu. Przepis ten przygotowujemy w wersji wegetariańskiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do środka mięsa jeśli mamy na to ochotę. Oto prosty przepis na zupę meksykańską bez mięsa!

Zupa meksykańska bez mięsa charakteryzuje się krótszym czasem przygotowania. Musimy także znaleźć jakiś zamiennik mięsa – w tym celu użyjemy większej ilości warzyw, które nadadzą naszej zupie odpowiedniego smaku oraz aromatu.

Zupa meksykańska bez mięsa – przepis

Zacznijmy od składników. Nasza zupa będzie bogata w warzywa, a także doprawimy ją ciekawą mieszanką przypraw. Oto co będzie nam potrzebne:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 800ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 awokado
  • pęczek kolendry
  • kilka nachosów
  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli oraz czosnku. Kroimy je w drobną kostkę, a następie podsmażamy na oliwie w garnku.
  2. Po 2 minutach dodajemy przyprawy tj. kumin, chilli, wędzoną paprykę, oregano, oraz cukier. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minute
  3. Do garnka wlewamy passate i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: przecier pomidorowy, wywar warzywny, fasolę, i kukurydze. Ponownie mieszamy całość i gotujemy przez około 10 minut.

Nasza zupa meksykańska bez mięsa jest już gotowa! Nalewamy zupę do głębokiego talerza, a na górę dajemy odrobinę posiekanej kolendry, kilka pokruszonych nachosów, oraz 1/4 awokado pokrojonego w kostkę. Smacznego!

Wegetariańska zupa meksykańska – porady

  • Zupę meksykańską w wersji wege możemy przygotować na kilka sposobów. Możemy dodać pokrojoną w paski papryczkę chilli bądź jalapeno jeśli lubimy ostre smaki. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne potrawy, możemy dodać sok wyciśnięty z połowy limonki.
  • Taką zupę możemy przechowywać przez parę dni. Ważne, aby przez ten czas była ona w lodówce. Nie powinniśmy także przygrzewać zupy, a następnie ponownie jej chować – do odgrzewania użyj innego garnka.
  • Do zupy możemy także dodać innych warzyw. Świetnie sprawdzi się tutaj świeża marchewka, papryka, czy seler naciowy. Dodatkowo możemy część czarnej fasoli wymienić na białą, aby uzyskać ciekawą kompozycje na talerzu.

Zupa meksykańska bez mięsa to świetny pomysł na obiad dla ludzi, którzy kochają wegetariańską kuchnie. Jest ona także bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu możemy ją przyrządzić w kilka chwil, kiedy najdzie nas na nią ochota!