Owoce morza z roku na rok zyskują na popularności w naszym kraju. Szczególną uwagę należy zwrócić na krewetki, czyli niewielkie skorupiaki zamieszkujące głównie wody morskie. Jak odpowiednio przygotować krewetki koktajlowe, aby były smaczne i zachowały swoje wartości odżywcze?
Krewetki poza świetnym smakiem mają także jeszcze jedną zaletę – są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich wiele składników mineralnych np. cynk, magnez, czy wapń. Dodatkowo są one bogate w białko, a przy tym zawierają niewielkie ilości tłuszczu. Dzięki temu krewetki idealnie nadają się dla osób na diecie odchudzającej – 100g krewetek zawiera jedynie 86kcal.
Jak przygotować mrożone krewetki koktajlowe
Kiedy wiemy już co nieco o krewetkach, czas dowiedzieć się, w jaki sposób można je przygotować. Dzisiaj weźmiemy pod lupę mrożone krewetki koktajlowe. Dlaczego akurat ten gatunek? Odpowiedź jest prosta – to obecnie jeden z popularniejszych gatunków krewetek, jakie możemy dostać w Polsce. Dodatkowo zajmiemy się ich mrożoną wersja, ponieważ głównie w takiej postaci możemy znaleźć je w marketach. Wiadomo, że takie krewetki są gorsze w smaku od świeżych, ale mają również swoje plusy. Mrożone krewetki są zazwyczaj oczyszczone i gotowe do przygotowania, świeże krewetki zaś musimy najpierw dokładnie oczyścić przed obróbką, co znacznie wydłuża czas ich przygotowania.
Jak ugotować mrożone krewetki koktajlowe
Ugotowanie krewetek koktajlowych jest bardzo proste. Przed ugotowaniem jednak należy je dokładnie umyć. Jeśli kupiliśmy mrożone krewetki, to nie musimy z nimi nic więcej robić. Jeśli jednak mamy krewetki świeże, należy pozbyć się głowy oraz górnego pancerza. Dodatkowo należy naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć z niej jelito.
Kiedy nasze krewetki są już przygotowane, możemy wrzucać je do gotującej się wody. Do garnka warto dodać odrobinę soli, około łyżeczkę na każde 2 litry wody. Dla lepszego smaku i aromatu warto dorzucić trochę ziół jak bazylia, oregano czy kolendra. Do garnka dodaj również sok z połowy cytryny. Kiedy woda ponownie się zagotuje, poczekaj około 2-3 minuty. Po tym czasie krewetki powinny być już gotowe.
Jak usmażyć mrożone krewetki koktajlowe
Jeśli mamy zamiar smażyć mrożone krewetki, musimy najpierw dokładnie je rozmrozić. W tym celu wystarczy wrzucić je do letniej wody i poczekać odpowiednią ilość czasu. Kiedy krewetki są już rozmrożone, osusz je dokładnie i przygotuj patelnie. Na patelni rozgrzej masło, 1 łyżkę na każde 100 gramów krewetek. Smaż je po około 2 minuty na każdej stronie. Po tym czasie dopraw je ulubionymi przyprawami. Do krewetek świetnie pasuje suszony czosnek, pieprz, czy suszona papryczka chilli. Tak usmażone krewetki świetnie łączą się z makaronem, ryżem, a nawet grzankami.