Pulled chicken, czyli szarpany kurczak, to świetny dodatek, który może być wykorzystany w wielu daniach oraz przekąskach. Dzisiaj chcemy wam pokazać jak zrobić szarpanego kurczaka w sosie pomidorowym. Będzie on świetnie pasował do ryżu czy makaronu, a także jako składnik burgera, wrapa, czy quesadilli. Nie dajcie się zwieść prostocie tego przepisu – efekt z pewnością was zaskoczy!

Szarpany kurczak, inaczej pulled chicken, to klasyk kuchni Meksykańskiej – często wykorzystuje się go do wrapów oraz quesadilli. Jest to bardzo prosty przepis, jednak zdecydowanie nie należy on do najszybszych w przygotowaniu. Taki kurczak jednak kiedy już wstępnie przygotujemy, “robi się sam”. Oszczędzamy przy tym czas, który możemy spożytkować na coś innego.

W przepisie używam mięsa z udek kurczaka, jest ono mniej wysuszone po obróbce, a do tego trochę inaczej smakuje od piersi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby to właśnie ich użyć w tym przepisie.

Szarpany kurczak w sosie pomidorowym – przepis

Składniki

  • 500g mięsa z kurczaka
  • 250g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia naszego mięsa. Ja kroje je w paski, ale można zrobić to dowolnie. Ważne, żeby był podzielony na mniejsze części, dzięki temu szybciej będzie gotowy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy kurczaka tak, aby był lekko zarumieniony. Następnie wyjmujemy go na talerz.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i również ją podsmażamy. Kiedy jest już zeszklona, dodajemy sprasowany czosnek i smażymy maksymalnie 2 minuty, aby czosnek się nie przypalił.
  4. Teraz łączymy wszystkie składnik. Do garnka dorzucamy kurczaka, passate pomidorową, oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy moc palnika na minimum i przykrywamy szczelnie garnek.
  5. Tak przygotowany kurczak powinien gotować się przez około godzinę. Warto co parę minut przemieszać go, aby się nie przypalił.
  6. Po tym czasie sprawdź strukturę kurczaka – jeśli się rozlatuje, możesz zabrać się za jego rozdrabnianie. Najlepiej robić to przy pomocy.

Porady

  • Jeśli podczas gotowania sos zbytnio się zredukuje, możesz podlać go odrobiną wody, bądź dodać więcej passaty pomidorowej.
  • Po poszarpaniu kurczaka dokładnie go wymieszaj, aby połączył się on z sosem. Jeśli jednak sosu jest za dużo, odlej nadmiar, i użyj go do innego przepisu.
  • Możliwości na przygotowanie szarpanego kurczaka jest wiele, możemy śmiało urozmaicić przepis według swoich upodobań. Jednymi z pomysłów może być dodanie miodu, albo przypraw korzennych jak kurkuma czy cynamon.
  • Szarpany kurczak może być podawany jako dodatek do ryżu czy makaronu, jednak kapitalnie sprawdza się jako składnik burgerów czy tortilli.
  • Tak przygotowany pulled chicken może być przechowywany w lodówce przez 3-4 dni, warto jednak trzymać go pod przykryciem bądź w zamkniętym pudełku.

Szarpany kurczak to zdecydowanie jedna z ciekawszych opcji na jego przyrządzenie. Jest to zdecydowanie opcja dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Kolejnym plusem jest to, że możemy przygotować pulled chicken na kilka dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz modyfikacji pod swoje preferencje!