Mango to owoc, który często wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju deserach czy napojach. Nie każdy jednak wie, że z mango można stworzyć również pyszny sos. Oto prosty przepis na sos mango z z dodatkiem chilli i czosnku.

Mango to soczysty owoc, który pochodzi głównie z krajów tropikalnych. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi bardzo często używany jest do deserów – z powodzeniem możemy użyć mango do jogurtów, smoothie, musów, a nawet ciast. Warto jednak wiedzieć, że mango może być również składnikiem słodko-ostrego sosu, który często używany jest w azjatyckiej kuchni. Sos z mango świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań azjatyckich, ale także mięsa, sałatek, wrapów, burgerów, potraw z grilla, a nawet kanapek.

Jak obrać mango

W internecie możemy znaleźć mnóstwo porad na temat obierania mango. Wiele ludzi ma z tym problemy – głównie przez dużą pestkę, która znajduje się w środku owocu. Na początek zajmijmy się jednak wyborem mango podczas zakupów. Warto wybierać owoce, które są lekko pomarańczowe – oznacza to, że mango jest dojrzałe. Mango także powinno być jędrne i lekko odkształcać się pod naciskiem. Owoc powinien mieć aromatyczny i świeży zapach. Zwróć również uwagę na jego szypułkę – tam bowiem najczęściej zaczyna psuć się mango.

Obieranie mango

Przede wszystkim zacznij od dokładnego umycia owocu pod bieżącą wodą. Następnie osusz mango dokładnie ręcznikiem papierowym. Kiedy mamy już umyty owoc, możemy zabrać się za jego obranie. Pamiętaj, że mango jest soczystym owocem. Warto więc obierać je nad miseczką – dzięki temu zachowamy pyszny sok, który może z niego wypłynąć. Przy pomocy ostrego noża obetnij część mango wzdłuż jego pestki. To samo zrób po jego drugiej stronie. W ten sposób otrzymasz dwa kawałki ze skórką i jeden kawałek z pestką w środku. Skórkę najprościej usunąć przy pomocy małego nożyka bądź obieraczki. Z części z pestką odkrój miąższ naokoło jej, aby zostało ci samo nasiono.

Sos Mango Chilli – Przepis

Sos Mango Chilli – składniki:

  • 1 szt. MANGO
  • 2 szt. PAPRYCZKI CHILLI
  • 1 szt. ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY
  • 1 łyżka MIODU
  • 2 łyżki OLIWY Z OLIWEK
  • 1 szczypta SOLI I CZARNEGO PIEPRZU

1. Obierz mango ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z ząbkiem czosnku. Papryczkę chilli oddziel od szypułek i pokrój na mniejsze części (jeśli chcesz zrobić ostrzejszą wersję sosu, możesz użyć ostrzejszych papryczek, np. habanero).

2. Przełóż składniki do blendera i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie włącz blender i zmiel wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Gotowe! Tak przygotowany sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.