Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych sosów. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a dodatkowo pasuje do wielu potraw i przekąsek. Niestety, większość przepisów w internecie zawiera w sobie spore ilości majonezu, który jest bardzo kaloryczny. Możemy jednak przygotować taki sos bez dodatku majonezu. Będzie on równie pyszny, a przy tym mocno ograniczymy kaloryczność takiego dipu. Oto prosty przepis na domowy sos czosnkowy bez majonezu!

Czosnek to wspaniałe warzywo, które nie bez powodu często nazywane jest naturalnym antybiotykiem. Ogrom substancji leczniczych zawarty w jego ząbkach pomaga skutecznie walczyć nam z infekcjami wirusowymi i innymi chorobami. Czosnek bardzo chętnie używany jest także jako przyprawa, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku oraz aromatu. Świetnie nadaje się on jako dodatek do mięs, zup, sosów, czy wszelakich dipów.

Domowy sos czosnkowy bez majonezu – przepis

Przepis na nasz sos czosnkowy bez dodatku majonezu jest bardzo prosty. Można przygotować go w kilka minut, jednak warto zrobić go minimum godzinę wcześniej, aby całość zdążyła się przegryźć.

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Krok 1

Do miseczki dodajemy jogurt, oliwę, oraz sok z cytryny. Teraz przyszedł czas na czosnek – możemy go przecisnąć przez praskę albo pokroić w bardzo drobną kostkę.

Krok 2

Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy resztę przypraw (suszone zioła, sól, i pieprz). Jeszcze raz wszystko ze sobą mieszamy i sos jest już gotowy! Dla lepszego smaku warto odstawić go na minimum godzinę do lodówki, dzięki czemu jogurt bardziej przejdzie czosnkiem i smak naszego sosu będzie bardziej wyrazisty.

Gotowe! Taki domowy sos czosnkowy świetnie smakuje jako dodatek do mięs, warzyw, fast foodów, czy przekąsek jak nachosy albo frytki. Koniecznie przechowuj go w lodówce w zamkniętym opakowaniu (pudełko, słoik). Dzięki temu będzie zdatny do jedzenia przez kilka dni!