Polewa z mleka w proszku to świetny dodatek do wielu różnych ciast. Przypomina ona nieco białą czekoladę, jednak jest ona mniej słodka. Przygotowuje się ją dosłownie parę minut, a do tego potrzebujemy jedynie kilku składników.
Składniki
- 50g masła
- 2 łyżki niesłodzonego mleka w proszku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Wodę wlewamy do garnuszka, a następnie rozpuszczamy w niej cukier na małym gazie. Kiedy cukier jest rozpuszczony dodajemy do środka masło i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie ściągamy garnek z gazu i dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi, aby powstała nam polewa o jednolitej konsystencji.
Przygotowanie domowej polewy z mleka w proszku jest bardzo proste. Warto więc samemu przygotowywać taką polewę, zamiast kupować gotowce w sklepie, które często mają niekorzystny skład.
Takie proporcję są dla mnie idealne. Polewa nie jest zbyt słodka, ale jednocześnie nadaje smak naszemu wypiekowi. Jeśli jednak wolicie słodsze polewy, możecie dodać więcej cukru. Zależy to także od tego, do jakiego placka chcemy jej użyć. Jeśli ciasto samo w sobie ma już dużo cukru, to polecam jednak dodać go mniej do samej polewy.
Ciekawym urozmaiceniem może być dodanie odrobiny ekstraktu waniliowego do naszej polewy. Dzięki temu polewa zyska ciekawy smak i aromat. Tutaj jednak też to zależy od tego, jakie ma być dalsze przeznaczenie polewy z mleka w proszku – aromat waniliowy nie jest uniwersalnym składnikiem, i do niektórych ciast po prostu nie pasuję.