Mirabelki często kojarzą nam się z dzieciństwem i wyjazdami na wieś, gdzie wkoło można było znaleźć drzewa pełne mirabelek. Są to bardzo uniwersalne owoce, można użyć je do ciast i deserów, często są również składnikami kompotów czy dżemów. Niewiele osób jednak wie, że z mirabelek można zrobić również ocet. Zobacz jak zrobić ocet z mirabelek, i jakie korzyści mogą płynąć z jego spożycia!

Dlaczego Mirabelki?

Mirabelki to owoc, który obfituje w cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają witaminę C, witaminę A, potas i błonnik. Jednak prawdziwym skarbem są ich przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wzmacniać nasz organizm.

Korzyści Zdrowotne Octu z Mirabelek

  • Poprawia Trawienie – Ocet z mirabelek jest znany z tego, że wspomaga trawienie. Zawarte w nim enzymy pomagają w rozkładzie pokarmów, co może przynieść ulgę osobom z problemami żołądkowymi.
  • Obniża Ciśnienie Krwi – Regularne spożywanie octu z mirabelek może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. To dobra wiadomość dla osób z nadciśnieniem.
  • Wspomaga Odchudzanie – Taki ocet może pomóc w utracie wagi, gdyż reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza łaknienie. To wsparcie dla tych, którzy dążą do zrzucenia kilku kilogramów.
  • Poprawia Stan Skóry – Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniaczy, ocet z mirabelek może pomóc w poprawie stanu skóry, zwalczając wolne rodniki i wspierając zdrowy wygląd cery.
  • Wzmacnia Układ Odpornościowy – Ocet przygotowany z mirabelek to naturalne źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi w walce z infekcjami.

Jak zrobić ocet z mirabelek

Zrobienie octu z mirabelek jest bardzo proste, potrzebne nam będzie jedynie kilka składników. Największą przeszkodą może się okazać czas, bowiem na ocet musimy poczekać od 2 do 3 tygodni.

Składniki

  • 2kg mirabelek
  • 1 litr wody
  • 50g cukru

Wykonanie

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia mirabelek. Następnie wrzucamy je do dużego, wyparzonego wcześniej słoika.
  2. W garnku grzejemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Chwilę czekamy, aż mieszanina lekko się ostudzi
  3. Zalewamy owoce wodą z cukrem, wierzch słoika zakrywamy gazą, którą zabezpieczamy gumką recepturką.
  4. Tak przygotowany słoik trzymamy w ciepłym miejscu przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy ocet przez sitko i przelewamy do mniejszych buteleczek czy słoików.

Gotowe! Tak przygotowany ocet należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w lodówce czy szafce.

Zastosowanie

  • Ocet mirabelkowy stanowi świetną bazę do sosów czy dressingów sałatkowych.
  • Można go użyć jako składnik marynaty do mięsa
  • Taki ocet możemy pić również z wodą. Wymieszaj 1 łyżkę ze szklanką ciepłej wody i wypij 20 minut przed jedzeniem. Odradza się jednak picie takiego napoju przy przeróżnych problemach żołądkowych jak wrzody czy refluks.