Ekstrakt waniliowy to fantastyczny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Często mylony jest on z aromatem waniliowym, jednak ekstrakt charakteryzuje się zdecydowanie mocniejszym smakiem oraz aromatem. Zobacz jak przygotować ekstrakt waniliowy we własnej kuchni!

Ekstrakt waniliowy to nic innego jak esencja wydobyta z tej rośliny. Odpowiednio przygotowany ekstrakt nada intensywnego charakteru oraz aromatu naszym potrawom. Wykorzystuje się go głównie w cukiernictwie, szczególnie w przygotowaniu muffinek, tortów, ciast, czy ciasteczek. Desery to jednak nie jest jedyne przeznaczenie, stosowany jest on również jako dodatek np. do drinków.

Ekstrakt waniliowy – przepis

Składniki

  • 300 ml czystej wódki
  • 4 strąki wanilii

Przygotowanie

Strąki wanilii przecinamy wzdłuż do połowy, czyli nie przecinamy ich na 2 części. Tak przygotowane strąki wkładamy do szklanego pojemnika, może to być butelka bądź słoik, a następnie całość zalewamy alkoholem. Najważniejsze, aby strąki wanilii były całkowicie zanurzone w wódce, inaczej nie wydobędziemy całości smaku i aromatu z rośliny. Warto więc wybrać małe naczynie, ewentualnie przygotować większą ilość.

Teraz najtrudniejszy moment , a mianowicie czas oczekiwania. Na przygotowanie ekstraktu musimy bowiem poczekać minimum 2 miesiące. Tak długie oczekiwanie jest niezbędne, aby wydobyć wszystkie smaki z wanilii.

Tak przygotowane naczynie trzymamy w ciemnym miejscu. Co parę dni powinniśmy nim wstrząsnąć kilka razy, aby zawartość się przemieszała.

Oczekiwanie na ekstrakt z wanilii zajmuje dużo czasu, jednak zdecydowanie warto. Jest to tak naprawdę chwila roboty, a po pewnym czasie uzyskamy świetny dodatek do potraw. Już kilka kropel ekstraktu potrafi zmienić smak dania, a szczelnie zamknięty ekstrakt możemy przechowywać spokojnie przez kilka lat.