Domowe nuggetsy z kurczaka to świetny pomysł na imprezową przekąskę, ale równie dobrze sprawdzą się w formie obiadu w towarzystwie dodatków. Dla wielu osób najlepszymi nuggetsami są te z McDonalda, które kojarzą im się z młodzieńczymi latami. A co jeśli powiem wam, że możemy w godzinę przygotować w domu nuggetsy, które nie będą odbiegać smakiem od tych, które serwowane są w restauracjach fast foodowych? Oto prosty przepis na domowe nuggetsy jak z McDonalda!
Jak już powszechnie wiadomo, fast foody nie są zbyt zdrowym posiłkiem. Jedzenie ich w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca czy problemy z układem krążenia. Dodatkowo niska zawartość składników odżywczych sprawia, że takim jedzeniem bardziej się zapychamy, niż najadamy, co może również sprzyjać powstawaniu otyłości. Jeśli jednak nasza dieta na co dzień jest odpowiednio zbilansowana, sporadyczne spożywanie takich potraw nie powinno źle wpływać na nasz organizm.
Nuggetsy to jeden z najbardziej popularnych posiłków w sieciach fast foodowych. Jest to nic innego jak zmielona pierś z kurczaka z dodatkiem różnych przypraw, która smażona jest w panierce na głębokim tłuszczu. Nie znamy jednak dokładnego składu nuggetsów które sprzedaje się np. w McDonaldzie. Nie mamy więc pewności, czy razem z piersią z kurczaka nie mieli się tłuszczu, czy chrząstek. Dodatkowo możemy się spodziewać, że do takich nuggetsów dodawane są różne sztuczne polepszacze smaku. Zamiast jeść takie nuggetsy “na mieście”, lepiej przygotować je we własnej kuchni.
Domowe nuggetsy będą smakowały jak z McDonalda, a co najważniejsze będziemy mieć kontrolę nad użytymi składnikami, przez co będziemy mieć pewność, że nie znajdziemy w nich żadnych niepożądanych składników.
Domowe nuggetsy jak z McDonalda – przepis
Składniki
Kurczak:
- 2 Piersi z kurczaka
- 15 g soli
- 10 g cukru
Cienkie ciasto:
- 250 ml wody
- 50 g mąki ziemniaczanej
Grube ciasto:
- 250 ml lodowatej wody
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Panierka:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Do tego potrzebny będzie nam olej do smażenia.
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania naszego kurczaka. Tutaj mamy 2 opcje: albo kroimy pierś w bardzo drobną kostkę, albo mielimy ją przy użyciu maszynki. Następnie przełóż przygotowanego kurczaka do miski i dodaj sól oraz cukier.
Krok 2
Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta i panierki. Zaczynamy od cienkiego ciasta. Mieszamy dokładnie wodę razem z mąką ziemniaczaną – to ciasto posłuży nam spoiwo, które będzie trzymać panierkę. Następnie robimy ciasto grube. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, a następnie energicznie mieszamy, dodając do środka wodę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy rozbełtane wcześniej jajka i dokładnie mieszamy całość. Przyszedł czas na panierkę, tutaj po prostu wsypujemy mąkę do miski i mieszamy z solą oraz pieprzem. W tym momencie możemy rozgrzać olej w garnku, wypełniając nim około 2/3 jego objętości.
Krok 3
Jeśli olej jest już rozgrzany, możemy zabrać się za smażenie. Zaczynamy od uformowania małego prostokąta z kurczaka. Następnie panierujemy go dokładnie w takiej kolejności:
Cienkie ciasto → Panierka → Grube ciasto
Tak za panierowanego kurczaka od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Nuggetsy smażymy około 6-7 minut, wyjmujemy je, kiedy panierka będzie zarumieniona. Nuggetsy wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z nadmiarowego oleju.
Twoje nuggetsy jak z McDonalda są już gotowe! Najlepiej je jeść zaraz po przestudzeniu, razem ze swoimi ulubionymi sosami. Osobiście polecamy nasz przepis na domowy sos mango chilli!