Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to świetny pomysł na smaczne i pożywne danie. Dobrej jakości ryba oraz śmietanka stworzą nam kremowy sos, który idealnie oblepi nasz makaron. Dodatkowo przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie – powinno zając nam mniej niż pół godziny! Zobacz nasz przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowym!

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym – składniki

  • 200g filetu z łososia
  • 200g makaronu spaghetti bądź tagliatelle
  • 180ml śmietanki 30%
  • 80ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 20g parmezanu do dekoracji

Przygotowanie makaronu z łososiem

Na początku gotujemy 200g makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej użyć makaronu spaghetti, bądź tagliatelle. Makaron odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Teraz czas na obróbkę ryby. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy łososia z dwóch stron, aż się zarumieni. Następnie zdejmujemy go z patelni i kroimy w kostkę.

Teraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek mielimy przy użyciu praski. Następnie smażymy je na tej samej patelni, aż lekko się zeszklą. W przypadku kiedy patelnia jest sucha, możemy użyć jeszcze trochę oliwy. Jeśli warzywa są już gotowe dolewamy do nich 80ml białego wytrawnego wina i podgrzewamy przez kilka minut na średnim ogniu, aż alkohol odparuje, a całość lekko zgęstnieje. Teraz czas na resztę składników. Dodajemy 180ml śmietanki, a także doprawiamy całość 1 łyżeczką soku z cytryny, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, oraz solą i pieprzem do smaku (u mnie po około pół łyżeczki). Do sosu dorzucamy także pokrojonego łososia.

Po chwili sos powinien nam zgęstnieć. Wtedy dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, aby dokładnie oblepił się w sosie.

Nasz makaron z łososiem w sosie śmietanowym jest już gotowy! Wykładamy go na talerze, a górę obsypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podsumowanie

Tak przygotowany makaron z łososiem w sosie śmietanowym jest niezwykle pyszny oraz syty. Głównie za sprawą śmietanki, która jest dość kaloryczna, ale za to świetnie podbija smak naszego dania dzięki dużej zawartości tłuszczu.

Ten przepis sprawdzi się idealnie dla osób, które nie mają dużej ilości czasu na gotowanie. Przygotowanie całości zajmie nam mniej niż pół godziny, a danie na prawdę wychodzi świetnie!

Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu. Najlepiej dodawać po 1 łyżce a następnie mieszać, żeby uzyskać pożądaną gęstość.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym świetnie smakuje również w wersji pikantnej. Wystarczy do sosu dodać odrobinę pieprzu cayenne lub suszonej papryczki chilli, a nasz sos zyska ciekawy smak. Warto jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością!

Przepisów na makaron z łososiem jest wiele. Dla urozmaicenia naszego dania możemy zmienić sos na śmietanowo-koperkowy. Wystarczy podczas przygotowania sosu dodać do niego pęczek koperku. Makaron z łososiem świetnie smakuje również z dodatkiem suszonych pomidorów. Wystarczy pokroić je w drobne paski i przysmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a z pewnością nasze danie zyska całkiem inny smak!