Mrożenie owoców to jedna z najbardziej popularnych metod ich przechowywania. Mrożenie jabłek to nie jest jednak pierwsza rzecz, o jakiej myślimy w tym temacie. Najczęściej możemy spotkać się z mrożonymi jagodami, malinami, czy truskawkami. Okazuje się jednak, że z powodzeniem można zamrozić jabłka. Jak więc zamrozić jabłka, aby cieszyć się ich świeżością przez cały rok?
Okres jesienny to ostatni moment na przygotowanie zdrowych owoców i warzyw, które podczas zimy dostarczą nam niezbędnych składników mineralnych i wzmocnią naszą odporność. Jednym z owoców, które warto przygotować na zimę, są jabłka.
Przechowywanie jabłek kojarzy nam się głównie ze wszelkiej maści przetworami jak dżem czy sok. Z jabłek możemy również ugotować pyszny kompot, który idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Niewiele osób jednak wie, że jabłka można również mrozić. Jak zamrozić jabłka, żeby nie utraciły swoich wartości odżywczych?
Sposoby na mrożenie jabłek
Pomimo tego, że jabłka możemy znaleźć w sklepach przez cały rok, warto zainteresować się mrożeniem jabłek. Tak przygotowane owoce mogą leżeć w zamrażalniku przez całą zimę, a my możemy cieszyć się ich świeżością w każdej chwili. Oto kilka sprawdzonych sposobów na mrożenie jabłek.
Mrożenie jabłek w plasterkach
Mrożenie jabłek w plasterkach jest bardzo proste. Na początku umyj dokładnie jabłka w ciepłej wodzie. Następnie osusz jabłka i obierz ze skórki. Tak przygotowane jabłka przekrój na pół, a następnie wydrąż ze środka gniazda z nasionami. Po wydrążeniu jabłek pokrój je na małe plasterki.
WAŻNE! Aby jabłka nam nie pociemniały, należy włożyć je wcześniej do zakwaszonej wody. Przygotuj duży garnek i na każdy litr wody dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Jabłka powinny być w całości zanurzone w wodzie. Po 15 minutach wyjmij jabłka i przełóż je na ściereczkę do obsuszenia. Tak przygotowane jabłka możemy już mrozić. Należy pamiętać, że rozmrożonych jabłek nie powinno się ponownie mrozić – warto zatem po porcjować jabłka i przełożyć je do kilku woreczków.
Zamrażanie jabłek w cukrze
Jest to dobry sposób, jeśli chcemy w przyszłości użyć jabłek do kompotu albo ciasta.
Najpierw dokładnie umyj jabłka pod ciepłą wodą, a następnie pozostaw do osuszenia. Kiedy jabłka są już suche, pokrój je w kostkę lub plasterki. Tak jak w poprzednim przypadku, jabłka przełóż do garnka lub miski z zakwaszoną wodą na 15 minut. Po tym czasie wyjmij jabłka i przełóż je do miski. Na każdy 1 kg owoców dodaj około 200 gram. cukru (ilość dostosuj do swoich potrzeb). Następnie dokładnie wymieszaj jabłka, aby oblepiły się cukrem. Tak przygotowane owoce po porcjuj i włóż do zamrażalnika.
Mrożenie całych jabłek
W zamrażalniku możemy również przechowywać całe jabłka. Aby zamrozić całe jabłka, należy najpierw dokładnie umyć je w ciepłej wodzie. Takie jabłka możemy przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. WAŻNE! Pamiętaj, aby przed schowaniem jabłek do zamrażalnika dokładnie je wytrzeć – w innym razie mogą się ze sobą posklejać.
Mrożony mus jabłkowy
Z powodzeniem możemy również zamrozić mus jabłkowy. Taki mus świetnie sprawdzi się jako deser lub możemy użyć go jako posiłek dla małych dzieci. Oto prosty przepis krok po kroku na smaczny mus jabłkowy:
- Dokładnie umyj jabłka w ciepłej wodzie, a następnie obierz je ze skórki.
- Obrane jabłka pozbaw nasion i pokrój w drobną kostkę.
- Tak przygotowane jabłka przesyp do niewielkiego garnka, a następnie dodaj do nich wodę w przeliczniku 1 kg jabłek = 100 ml wody. Opcjonalnie możemy dodać cukru.
- Garnek postaw na niewielkim ogniu i gotuj przez 8-10 minut co chwilę mieszając. Jeśli mus jest zbyt gęsty lub zaczyna się przypalać, można dodać troszkę wody.
- Kiedy nasz mus jabłkowy się zagęści, zdejmujemy go z ognia i pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- Chłodny mus przekładamy do małych słoiczków i umieszczamy je w zamrażalniku.
Gotowe! Tak przygotowany mus możemy przechowywać w zamrażalniku nawet do roku.