Sos serowy to świetny dodatek do wielu różnych potraw. W zależności od tego jak go przygotujemy, może posłużyć nam on jako dodatek do obiadu, albo do przekąsek jak nachosy, krakersy, czy frytki. Dzisiaj pokażemy wam kilka sposobów na przygotowanie domowego sosu serowego, dzięki czemu będziecie mogli dostosować go odpowiednio do swoich potrzeb. Zachęcam, aby przygotować sobie sos serowy w domu, zamiast kupować gotowce w sklepie, szczególnie, że przygotowanie zajmie nam kilka chwil!
Sos serowy do makaronu
Sos serowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. Do tego potrzebujemy jedynie 3 składników: sera, śmietanki, i mleka, oraz opcjonalnie odrobiny przypraw. Jak nie trudno się domyślić, najważniejszym składnikiem jest tutaj ser, bowiem to głównie od niego zależy smak całego sosu. Jeśli chodzi oto z jakiego sera przygotować sos, to pozostawiam wam tu pole do popisu. Do przygotowania sosu świetnie nada się gouda, feta, cheddar, ser pleśniowy, a nawet parmezan. Wybór zależy głównie od tego jaki smak sosu chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny smak, to polecam użyć goudy bądź ementalera. Jeśli natomiast chcesz, aby twój sos serowy był intensywny, użyj do tego przepisu cheddaru, parmezanu, bądź gorgonzoli.
Porada: składniki podane poniżej są na sos o średniej gęstości. Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty sos, to dodajemy więcej sera. Jeśli natomiast chcemy uzyskać bardziej rzadki sos, to dodajemy więcej mleka.
Sos serowy do makaronu – składniki i przygotowanie
- 250ml mleka
- 50ml śmietanki 30%
- 200g sera
- (opcjonalnie) łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich
- Zaczynamy od starcia sera na tarce, na jak najmniejszych oczkach. Dzięki temu ser lepiej i szybciej się roztopi. Następnie mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Robimy to na małym gazie, aby składniki nam się nie zagotowały.
- Kiedy mleko i śmietanka są już gorące, dodajemy starty ser. Należy robić to partiami, aby ser dobrze się roztopił. Dzięki temu możemy również dobrze kontrolować gęstość sosu. Sos cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników. Jeśli sos będzie już jednolity, to możemy doprawić go ulubionymi przyprawami.
Dodatki do makaronu z sosem serowym
Makaron z sosem serowym jest pyszny sam w sobie, jednak jest kilka dodatków, które świetnie wpasują nam się do tego dania. Oto kilka propozycji na wzbogacenie sosu serowego z makaronem.
Mięso
Jeśli chodzi o mięso, to moim zdaniem najlepiej pasuje tutaj kurczak oraz indyk. Są to chude mięsa, więc świetnie komponują się z tłustym sosem serowym. Mięso kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie tłuszczu, aż będzie przyrumienione. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu, a następnie możemy podawać je razem z sosem i makaronem. Jeśli chodzi o inne dodatki mięsne, to sprawdzą się również kotlety, steki, czy ryby.
Warzywa
Czym byłby obiad bez dodatku warzyw. Do tego dania szczególnie pasują kalafior oraz brokuł. Moim zdaniem najlepiej przygotować je na parze, dzięki temu zachowają swój kolor oraz smak. Możemy także dodać trochę szpinaku oraz suszonych pomidorów. Z pewnością podkręci to smak naszego dania, a także zadba o odpowiednią ilość składników mineralnych.
Sos serowy do nachosów i frytek
Jeśli chodzi o sos serowy do przekąsek, to przygotowuje się go podobnie jak ten do makaronu, jednak należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Osobiście lubię, kiedy sos do nachosów jest bardziej wyrazisty, dlatego do jego przygotowania zawsze używam sera cheddar. Nie ma on jednak zbyt mocnego smaku, dzięki czemu nie będzie dominował smaku naszych przekąsek. Drugą kwestią jest tutaj dodatek śmietanki i mleka. Do tego typu sosu zawsze używam samej śmietanki, aby był on bardziej kremowy. Wiąże się to jednak z wyższą kalorycznością. Jeśli chcemy uzyskać mniej tłusty sos, to możemy zastąpić część śmietanki mlekiem, albo użyć tylko mleka – wybór zostawiam już wam.
Sos serowy do nachosów i frytek – składniki i przygotowanie
- 250g sera cheddar
- 200ml śmietanki 30%
- Sos przygotowujemy podobnie jak ten do makaronu. Przypomnę jednak jeszcze raz o dwóch istotnych kwestiach. Należy zadbać oto, aby ser był bardzo drobno starty. Dzięki temu szybciej się on roztopi, oraz zmniejszymy szansę na niepowodzenie, które w przypadku sosu serowego jest dość duże, szczególnie, kiedy przygotowujemy go pierwszy raz. Należy również pamiętać o tym, aby po dodaniu pierwszej partii sera ciągle mieszać całość, najlepiej przy pomocy trzepaczki.
Tak przygotowany sos świetnie pasuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju przekąsek: krążków cebulowych, nachosów kukurydzianych, chipsów, paluszków, czy krakersów.
Sos serowy z serka topionego
W internecie natknąłem się także na przepisy na sos serowy z serka topionego. Moim zdaniem jednak lepiej przygotować sos ze zwykłego sera. Serki topione mają niezbyt ciekawy skład, a zważywszy na to, że sam sos serowy nie jest zbyt zdrowy, to dokładanie kolejnych niezdrowych składników dodatkowo obciąży nasz organizm. Jeśli jednak nam to nie przeszkadza, to bez problemu możemy przygotować sobie taki sos. Polecam użyć proporcji podobnych jak w przepisie na sos serowy do makaronu.
Sos serowy to świetny dodatek, który na prawdę możemy przygotować w kilka chwil. Dlatego polecam przygotować sos serowy w domu, zamiast kupować gotowy sos w sklepie. Dzięki temu mamy możliwość odpowiedniego dostosowania smaku pod nasze preferencje, a do tego domowa wersja będzie zdecydowanie zdrowsza.
Polecam samemu testować różne kombinacje składników i przypraw. Ciekawym pomysłem może być dodanie dwóch różnych gatunków sera, np. goudy oraz parmezanu. Dzięki temu możemy uzyskać niesamowity oraz unikalny efekt!