Budyń to świetny deser, który możemy przygotować w kilka chwil. Często jednak w składzie budyniu znajduje się mleko oraz jaja. Co jeśli chcemy przygotować budyń bez tych składników? Przedstawiamy wam prosty przepis na domowy budyń bez mleka i jajek w dwóch wersjach – waniliowej oraz czekoladowej!

Budyń bez mleka oraz jajek to świetny pomysł na deser dla alergików. Często osoby, które zmagają się z nietolerancją tych pokarmów mają mocno zawężone pole do popisu w kuchni. Warto więc włączyć ten deser do swojego jadłospisu, jeśli poszukujemy czasem, aby zjeść coś słodkiego. Jest to zdrowy wariant zwykłego budyniu, jednak potrafi on smakować równie dobrze jak oryginał!

Waniliowy budyń bez mleka i jajek

Składniki

  • 1 Szklanka mleka owsianego
  • 1 Łyżka oleju kokosowego
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 Łyżeczka cukru bądź miodu
  • Olejek waniliowy

Wykonanie

  1. Do małego rondelka wlewamy pół szklanki mleka owsianego razem z olejem, dodajemy do środka 2-3 kropelki (lub wedle uznania) olejku waniliowego, i czekamy aż mleko się zagrzeje
  2. W tym czasie rozrabiamy drugą połowę mleka z mąką ziemniaczaną oraz słodzikiem. Ważne, aby dokładnie rozmieszać mąkę, by nie powstały nam grudki.
  3. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, powoli dolewamy naszą mieszankę, jednocześnie wszystko mieszając.
  4. Po chwili budyń powinien się zagotować oraz zgęstnieć. To znaczy, że jest już gotowy!

Czekoladowy budyń bez jajek i mleka

Składniki

  • 1 Szklanka mleka owsianego
  • 1 Łyżka oleju kokosowego
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 Łyżeczka cukru bądź miodu
  • 1 Łyżka kakao

Wykonanie

  1. W rondelku zagrzewamy szklankę mleka owsianego wraz z olejem kokosowym. Kiedy mleko będzie już ciepłe, przelewamy jego połowę do szklanki, a następnie dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, cukier, oraz kakao.
  2. Mieszamy energicznie zawartość szklanki, aby pozbyć się grudek z mąki oraz kakao. Po dokładnym rozbiciu grudek przelewamy mieszankę powoli do gotującego się mleka, jednocześnie je mieszając.
  3. Kiedy budyń zagotuje się i zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu. Nasz deser jest już gotowy!

Porady

  • Taki budyń świetnie smakuje na ciepło, ale możemy go również podawać na zimno. Nadaje się on także do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni, należy jednak przed tym dokładnie go wystudzić. Przy ponownym podgrzewaniu budyń może być bardzo gęsty, warto wtedy dolać do niego odrobinę mleka owsianego.
  • Domowy budyń bez mleka i jajek świetnie smakuje z owocami. Możemy go podawać z sezonowymi owocami jak borówki, jeżyny, czy maliny.
  • Budyń śmiało możemy podawać dzieciom, w tym wypadku warto jednak zdecydować się na wersję bez miodu czy cukru.

Domowy budyń bez jajek i mleka jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu. Taki deser możemy zrobić nawet w kilkanaście minut! Warto przygotować sobie taki budyń od czasu do czasu, kiedy najdzie nas ochota na jakieś łakocie!