Ciężko o prostsze danie do wykonania, które jednocześnie będzie takie pyszne. Mowa tutaj o makaronie tagliatelle połączonym z truflami, masłem, i parmezanem. Pomimo użycia jedynie kilku składników, otrzymujemy wykwintne i smaczne danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy nawet tych najbardziej wymagających.

Taki efekt możemy przypisać niesamowitemu składnikowi, którego użyjemy do tego dania, a mianowicie trufli. Trufla to niezwykle rzadki grzyb, który uprawiany jest głównie we Włoszech oraz Francji. Do tego przepisu użyjemy trufli letniej, która nazywana jest potocznie “czarnym diamentem”. Jej lekko orzechowa nuta i korzenny aromat potrafią odmienić smak każdej potrawy.

Makaron z pastą truflową – przepis

To danie jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Jedyną przeszkodą może stanowić tutaj zdobycie trufli. Jeśli jednak mamy w domu pastę z trufli, to przygotowanie tego posiłku nie powinno zająć nam więcej niż pół godziny. Oto jakich składników będziemy potrzebować (4 porcje):

  • Makaron tagliatelle 500 g
  • 180 g Masła
  • 3 Łyżki pasty z czarnych trufli
  • 100 g Parmezanu
  • Sól
  • Oliwa
  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Ważne, aby makaron nie był rozgotowany – będziemy go jeszcze podgrzewać na patelni. Warto więc ugotować go al dente.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło oraz 2 łyżki pasty truflowej. Następnie dodajemy do środka ugotowany makaron.
  3. Podgrzewamy makaron około 3-4 minuty jednocześnie go mieszając, aby połączył się z truflami oraz masłem. Kiedy sos jest już zredukowany wyłączamy gaz pod patelnią.
  4. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu. Górę posypujemy parmezanem, dodajemy także troszkę pasty truflowej. Całość lekko skrapiamy oliwą.

Gotowe! Tak przygotowany makaron z pastą truflową idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację czy odwiedziny gości. Takie danie z pewnością zrobi na nich wielkie wrażenie!