Prosty sos malinowy, idealny do deserów

Zobacz jak w prosty sposób przygotować sos malinowy.

Dzisiaj zajmiemy się bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu dodatkiem do deserów, a mianowicie jest to sos malinowy. Świetnie komponuje się z lodami, ciastami, czy naleśnikami. Szczególnie pasuje do słodkich deserów – jest on bowiem kwaskowaty, dzięki czemu możemy przełamać ich smak. Zobacz jak przygotować pyszny sos malinowy w kilkanaście minut!

Składniki

  • 250g malin
  • 50g cukru
  • 5ml soku z cytryny
  • (opcjonalnie) skórka z połowy cytryny

Przygotowanie

Sprawdź prosty przepis na sos malinowy, idealny do deserów!

Gotowanie

Do rondelka wrzucamy 250g malin. Mogą to być maliny świeże, jak i mrożone. W przypadku tych drugich nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko dodajemy je prosto z zamrażalnika.

Maliny gotujemy na średnim gazie przez kilka minut, do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy 50g cukru, 5ml soku z cytryny, oraz jeśli chcemy to dorzucamy startą skórkę z połowy cytryny. Całość następnie gotujemy do momentu, aż maliny będą dobrze rozgotowane i uzyskamy gęsty sos.

Zobacz jak w prosty sposób przygotować sos malinowy.

Przygotowanie sosu

Teraz musimy przecedzić nasz sos przez sitko, aby był klarowny. Jeśli chcemy, aby nasz malinowy mus zawierał ziarenka i kawałki malin, to możemy pominąć ten etap.

Na sitko wlewamy nasz sos i przy pomocy drewnianej szpatułki bądź łyżki przecedzamy sos do miseczki. Należy dokładnie odcisnąć maliny, aby mieć pewność, że nic nam się nie zmarnuje.

Nasz malinowy sos jest już gotowy! Jeśli nie planujemy wykorzystać go od razu, możemy przechowywać go przez kilka dni w lodówce.

Podsumowanie

Tak przygotowany sos najlepiej przygotować w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych malin. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć mrożonych owoców. W takim przypadku warto gotować sos trochę dłużej, aby nadmiar wody odparował.

Sos idealnie pasuje do bardziej słodkich deserów – maliny same w sobie są lekko kwaskowate, a sos dodatkowo wzbogacony jest o sok z cytryny. Dzięki temu sos idealnie przełamie smak słodkiego ciasta.

Sos możemy również przygotować w oparciu o inne owoce. Świetnie nadadzą się truskawki, jagody, borówki, czy porzeczki. Każdy z tych owoców świetnie nada się jako składnik sosu, który wzbogaci nasz deser.

Tak przygotowany mus malinowy możemy również zawekować. Dzięki czemu możemy przygotować sobie większą ilość sosu w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych malin.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *