Roladki z tortilli z łososiem

Roladki z tortilli z łososiem to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o imprezowe przekąski. Są one bardzo proste w przygotowaniu, można przygotować na raz sporą ilość, a także możemy przygotować je na kilka różnych sposobów. Dzisiaj pokaże wam wersję na tortille z łososiem i serkiem, która z pewnością podbiją serca waszych gości!

Roladki z tortilli z łososiem to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Zobacz jak przygotować je w kilka chwil!

Tortilla z łososiem to zdecydowanie moja ulubiona przekąska imprezowa. Zawsze jest obecna na moim stole, czy to sylwester, czy zwykłe przyjęcie. Zdecydowanie jest to też najprostsza i najszybsza przystawka jaką można przygotować – wystarczy zawinąć składniki w placek i gotowe! Kilka minut i mamy pyszną przekąskę dla wielu osób.

W tym przepisie przygotowuje sos z serka śmietankowego, majonezu, oraz musztardy. Jeśli jednak wolicie użyć samego serka, to polecam wybrać jakiś bardziej intensywny, np. chrzanowy. Ewentualnie dodajcie trochę szczypiorku lub koperku do środka, aby nadać więcej smaku.

Roladki z tortilli z łososiem – składniki i przygotowanie

  • 4 placki tortilli 30cm
  • 300g wędzonego łososia
  • 100g serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 100g sałaty, rukoli, bądź szpinaku
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki wrzucamy 100g serka, 2 łyżki majonezu, oraz 2 łyżki musztardy miodowej. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze tortille, zostawiając około 2cm na końcu, dzięki czemu sos nie wypłynie nam podczas zawijania. Następnie układamy trochę sałaty, parę plasterków wędzonego łososia, i całość mocno zawijamy. Tortille zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na 30-60 minut.
  3. Po tym czasie tortilla powinna zmięknąć, więc możemy zabrać się za krojenie. Roladki powinny mieć 2-3cm szerokości, więc z jednego placka wyjdzie nam 8-10 roladek.

Podsumowanie

Polecam wszystkim wypróbować ten przepis i przygotować takie roladki, nie koniecznie na imprezę. Świetnie sprawdzają się także jako zwykła przekąska.

Roladki z tortilli możemy przygotować na wiele sposób. Jeśli brakuje wam warzyw, to możecie dodać do środka ogórka, paprykę, czy suszone pomidory. W internecie można znaleźć również wersje z szynką czy salami zamiast łososia.

Przypominam także o tym, aby tortille schłodzić przed krojeniem. Dzięki temu składniki dobrze się ze sobą połączą i roladki będą trwałe po przekrojeniu. Jeśli pokroimy tortille od razu po zawinięciu, to mogą one pękać, a także rozwarstwiać się. Warto więc przygotować sobie je wcześniej, a pokroić bezpośrednio przed przybyciem gości, czy podaniem na stół.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *