Wytrawne gofry na śniadanie

Wytrawne gofry na śniadanie
Wytrawne gofry to świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Zobacz nasz prosty przepis na wytrawne gofry! pinit

Dzisiaj mamy dla was ciekawą propozycję na szybkie śniadanie! Wytrawne gofry to doskonały pomysł na szybki i pożywny posiłek. Przygotowuje się je z kilku składników, a efekt jest bardzo ciekawy! Jeśli lubicie tosty, to wytrawne gofry z pewnością będą ciekawym zamiennikiem!

Sprawdź inne artykuły:

Wytrawne gofry na śniadanie

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 20 min Czas całkowity 20 minut
Porcje: 4

Składniki

Instrukcje

  1. Przygotowanie

    Zaczynamy od usmażenia boczku. Plasterki rozkładamy na suchej patelni, a następnie smażymy, aż będą przypieczone.

    W międzyczasie przygotowujemy ciasto na wytrawne gofry. Do miski wsypujemy 300g mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, oraz po łyżeczce bazylii, pieprzu, i soli. Do środka dodajemy także starte 150g parmezanu. Następnie wszystkie składniki dobrze mieszamy. Czas na resztę składników. Wlewamy 400ml mleka, 50ml oleju, oraz 2 roztrzepane jajka. Dodajemy także usmażony boczek, który kroimy w drobną kostkę. Możemy zostawić trochę, aby posypać gofry przed podaniem. Dodajemy również suszone pomidory, które kroimy w mniejsze kawałki. Całość ponownie mieszamy, aż wyjdzie nam ciasto. Powinno być ono dość gęste, aby dobrze skleiło się podczas pieczenia. Jeśli wyszło zbyt rzadkie, to dodaj trochę mąki. Jeśli wydaję ci się, że ciasto jest za gęste, to dodaj odrobinę mleka.

    Gofrownice nagrzewamy, a następnie pieczemy, aż gofry będą złociste. Ciężko określić ile czasu to zajmie, bo zależy to głównie od gofrownicy, jednak u mnie są to około 4 minuty.

    Tak przygotowane wytrawne gofry podajemy od razu po przygotowaniu, póki są jeszcze ciepłe! Dla ozdoby możemy posypać je odrobiną boczku oraz parmezanu.

     

     

    Wytrawne gofry to świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Zobacz nasz prosty przepis na wytrawne gofry!

Notatka

Jak widzisz przygotowanie gofrów wytrawnych jest dosyć proste. Dodatkowo z tych składników powinny wyjść nam około 4 porcje, dzięki czemu możemy za jednym zamachem przygotować posiłek dla całej rodziny. Możemy także upiec połowę, a resztę zostawić na później. Wystarczy schować ciasto do lodówki i możemy upiec gofry wieczorem, czy następnego dnia.

Jeśli chodzi o przyprawy czy dodatki, to mamy tutaj spore pole do popisu. Możemy tak na prawdę użyć kompletnie innych składników, a zostawić jedynie bazę, która odpowiada za samo ciasto na gofry. Świetnie sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju warzywa jak papryka, kalafior, cukinia, cebula, czy pieczarki. Możemy także użyć innego mięsa, lub całkowicie je pominąć.

Ciekawym pomysłem będzie niewątpliwie przekrojenie gofrów na pół i potraktowanie ich jako bułki. Możemy położyć wtedy ulubiony ser czy szynkę, lub posmarować gofry serkiem śmietankowym. Niewątpliwie jest to interesujący pomysł na podanie wytrawnych gofrów!

Słowa kluczowe: gofry, wytrawne gofry, śniadanie,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *