Pieczone udka z kaczki

Pieczone udka z kaczki
Pieczone kacze udka to świetny pomysł na wykwintny obiad. Zobacz jak w prosty sposób przygotować pieczone udka z kaczki! pinit

Kaczka to niezwykle ciekawe mięso, które jednak u nas nie jest zbytnio popularne. Zazwyczaj podaje się je przy okazji jakichś uroczystości bądź świąt, rzadko kiedy przygotowywana jest jako codzienny obiad. Polecam jednak włączyć kaczkę na stałe do swojego menu, ponieważ jej smak zdecydowanie różni się od kurczaka, co może być ciekawą odskocznią. Dzisiaj pokaże wam przepis na pieczone udka z kaczki, które świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe!

Sprawdź inne artykuły:

Pieczone udka z kaczki

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 15 min Czas Gotowania 60 min Czas całkowity 1 godzina 15 minut
Cooking Temp: 180  °C Porcje: 2

Składniki

Instrukcje

  1. Przygotowanie

    Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego umycia udek. Następnie osuszamy je i przekładamy na blachę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

    Czas na przyprawy. Jeśli mamy taką możliwość, możemy przygotować mieszankę w moździerzu, wtedy warto użyć grubszej soli oraz ziarenek czarnego pieprzu. Dzięki temu przyprawa będzie bardziej aromatyczna, co przełoży się na lepszy smak naszych kaczych udek. Nie jest to jednak konieczne, możemy po prostu wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką obsypujemy udka, a następnie dobrze je nacieramy.

    Kacze udka układamy na blasze, a następnie wlewamy 300 ml soku pomarańczowego oraz 300ml wody. Polecam własnoręcznie wycisnąć sok, a jak już musimy użyć sklepowego, to niech będzie to 100% sok z pomarańczy, bez zbędnych dodatków. Tak przygotowane udka wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

    Po około 45 minutach sprawdzamy poziom wypieczenia mięsa. Jeśli woda odparowała, to dolewamy kolejne 300ml. Udka pieczemy do momentu, aż skórka będzie mocno zarumieniona oraz mięso będzie odchodzić od kości. Powinno zająć to około godzine, jednak zależy to głównie od wielkości kaczych udek.

    Pieczone kacze udka to świetny pomysł na wykwintny obiad. Zobacz jak w prosty sposób przygotować pieczone udka z kaczki!

Notatka

Mięso z kaczki zdecydowanie różni się od kurczaka, więc warto przygotować sobie czasem kaczkę jako ciekawy zamiennik. Ma ono zdecydowanie więcej smaku, więc nie zależy on tak bardzo od przypraw jakich użyjemy. Niemniej przyprawy są bardzo ważne, bowiem potrafią one wyciągnąć i podkręcić smak naszego mięsa.

Tak przygotowane pieczone kacze udka świetnie sprawdzą się na obiad. Ja osobiście lubię podawać je z frytkami i surówką, polecam szczególnie surówkę z białej oraz czerwonej kapusty. Zamiast frytek możemy użyć zwykłych ziemniaków, albo innego dodatku, np. ryżu.

Słowa kluczowe: pieczone kacze udka, kaczka, kacze udka,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *