Opcje drukowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Dzisiaj mamy dla was mega prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, z dodatkiem jabłek i kruszonki. Świetnie sprawdzi się jako deser z dodatkiem kawy czy herbaty. Ciasto przygotowuje się chwilę, ponieważ nie czekamy tutaj na jego wyrośnięcie. Zaciekawieni? Oto przepis na drożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką!

Metoda przygotowania
Kuchnia
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 15 min Czas Gotowania: 45 min Czas oczekiwania: 15 min Czas całkowity: 1 godzina 15 minut
Cooking Temp 180  °C
Porcje 8
Składniki
    Ciasto
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Kruszonka
  • 50g mąki
  • 50g cukru
  • 40g zimnego masła
Instrukcje
  1. Przygotowanie jabłek

    Zaczynamy od przygotowania jabłek. Owoce myjemy i obieramy, a następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Teraz kroimy jabłka na mniejsze plasterki. Pokrojone jabłka polewamy sokiem z połowy cytryny, a także posypujemy łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Całość mieszamy, aż owoce będą równomiernie pokryte. Tak przygotowane jabłka odstawiamy na bok.

  2. Przygotowanie ciasta oraz kruszonkidrożdżowe ciasto z jabłkami i kruszonką

    Do mleka dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Jajka ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym przy pomocy miksera. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy kolejno roztopione masło, mleko z drożdżami, jogurt, szczyptę soli, a na koniec mąkę. Dobrze jest przesiać ją przez sitko, aby nie miała grudek. Ciasto mieszamy, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przelewamy je do nasmarowanego masłem naczynia, u mnie jest to naczynie żaroodporne, ale może być brytfanka.

    Czas na przygotowanie kruszonki. Do tego najlepiej sprawdzi się malakser. Do środka wrzucamy mąkę, cukier, oraz zimne masło, i mieszamy całość, aż powstaną nam grudki.

    Na górze ciasta układamy obok siebie plasterki jabłka, a całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 45 minut. Dzięki temu ciasto lekko urośnie nam podczas pieczenia.

Notatka

Jeśli zależy nam, aby ciasto było bardziej wyrośnięte, to przed pieczeniem możemy przykryć je ściereczką na 30 minut. Dzięki temu lekko wyrośnie nam przed pieczeniem, a także w jego trakcie. Ja jednak pomijam ten etap, ponieważ stopień wyrośnięcia, jaki jest w przypadku pieczenia, mi odpowiada.

Ciasto powinno być lejące, dzięki temu po upieczeniu będzie bardziej puszyste. Można oczywiście dodać do niego więcej mąki, aby było stałe, jednak moim zdaniem lepiej zrobić tak, jak w przepisie.

Jeśli chodzi o inne owoce, to należy z tym uważać. Duża ilość soku z owoców może spowodować, że w cieście pojawi się zakalec. Jeśli więc chcemy użyć innych owoców, to warto wybierać te, które nie mają w sobie zbyt dużo wody.

Dla dekoracji możemy posypać ciasto odrobiną cukru pudru. Nie podniesie to zbytnio jego kaloryczności oraz słodyczy, a zdecydowanie nada ciekawy efekt wizualny naszemu wypiekowi.

Słowa kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto z jabłkami