Przepis na uszka z pieczarkami

Uszka kojarzą nam się szczególnie ze świętami i wigilijnym barszczem. Nie każdy jednak wie, że można użyć ich w wielu innych potrawach. Zobacz jak zrobić uszka z pieczarkami!

Uszka nierozłącznie kojarzą nam się ze świętami i wigilijnym barszczem. Najczęściej w postaci farszu występuje kapusta kiszona, grzyby, ale czasem też szpinak. Dzisiaj chcemy wam przedstawić przepis na uszka z pieczarkami, które pasują świetnie nie tylko do barszczu, ale także wielu różnych potraw.

Uszka z pieczarkami – składniki

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 żółtka jaj

Przygotowanie uszek z pieczarkami

Przygotowanie farszu

Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki dokładnie myjemy, jeśli jest taka konieczność to również obieramy, oraz ucinamy ogonki. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 20g masła oraz 1 łyżkę oliwy i wrzucamy tam pieczarki. Po około 3-4 minutach smażenia na średnim gazie dorzucamy cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem (u mnie po pół łyżeczki), i smażymy, aż cebula się zeszkli, a z pieczarek odparuje woda. Następnie farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto na uszka

Do dużej miski wsypujemy 300g mąki, a następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 3 żółtka. Jajka powoli łączymy z mąką mieszając je widelcem. Kiedy jajka są już rozmieszane z mąką wyrabiamy ciasto ręką, najlepiej na blacie kuchennym, bądź stolnicy. Jeśli część mąki nie chce połączyć się z resztą to nie robimy tego na siłę, tylko wyrzucamy ją do kosza. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miało jednolitą strukturę – powinno zająć to około 5 minut. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę, aby odpoczęło.

Uszka kojarzą nam się szczególnie ze świętami i wigilijnym barszczem. Nie każdy jednak wie, że można użyć ich w wielu innych potrawach. Zobacz jak zrobić uszka z pieczarkami!

Formowanie i gotowanie uszek

W dużym garnku nastawiamy wodę którą solimy w proporcji 1 litr = 1 łyżeczka. Ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie rozwałkowujemy jedną z nich na cienki placek. Przy pomocy literatki bądź szklanki wykrawamy kółka – z podanych proporcji powinno wyjść nam 50-60 sztuk, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Na wyciętym krążku układamy odrobinę farszu, a następnie składamy na pół i dociskamy boki. Tak przygotowanego pierożka zawijamy i łączymy końcami, tworząc uszko. Tak przygotowane uszka gotujemy partiami, najlepiej po 15-20 sztuk.

Uszka po wrzuceniu do wody mieszamy, i gotujemy około 5-7 minut (2 minuty po wypłynięciu na wierzch). Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu się.

Podsumowanie

Uszka najczęściej przygotowuje się z dodatkiem kapusty kiszonej oraz grzybów leśnych. Nie każdy jednak lubi smak borowików czy podgrzybków. Z pomocą przychodzi nam więc farsz pieczarkowy.

Tak przygotowane uszka z pieczarkami nadają się świetnie do czerwonego barszczu, ale nie tylko. Uszka świetnie sprawdzają się jako dodatek do innych zup, sosów, czy zapiekanek. Spora część osób używa też uszek jako dodatek do obiadu zamiast makaronu czy ziemniaków.

Uszka z pieczarkami możemy przechowywać po ugotowaniu przez 2-3 dni. Należy wtedy trzymać je w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Następnie wystarczy je lekko podgrzać na suchej patelni, bądź na oliwie czy maśle, jeśli chcemy je bardziej przypiec. Jeśli zostało nam sporo uszek, a wiemy, że nie damy rady ich zjeść w najbliższych dniach, możemy je zamrozić. Do mrożenia nadają się zarówno uszka ugotowane, jak i surowe. Należy jednak pamiętać, że po ugotowaniu uszka muszą wystygnąć zanim je zamrozimy. Zamrożone uszka możemy przechowywać przez kilka miesięcy.

Aby przygotować zamrożone uszka wystarczy wrzucić je do wrzącej wody, tak jak w przypadku gotowania świeżych uszek. Należy jednak dostosować czas gotowania w zależności od tego, czy mroziliśmy uszka surowe, czy ugotowane. W obu przypadkach jednak wystarczy gotować je do miękkości.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *