Najlepsza pieczeń rzymska – prosty przepis

Pieczeń rzymska to świetny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Zobacz prosty przepis na najlepszą pieczeń rzymską!

Pieczeń rzymska, zwana czasem klopsem, to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Doskonale sprawdza się szczególnie na przyjęciach, gdzie możemy podać na stół pieczeń pokrojoną na plastry. W naszym przepisie użyjemy zarówno wołowiny jak i wieprzowiny, dzięki czemu uzyskamy unikalny smak, a nasza pieczeń nie będzie zbyt sucha. Oto nasz przepis na pieczeń rzymską!

Pieczeń rzymska – składniki

  • 500g mielonej wołowiny
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 150g bułki tartej
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 50g posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku (u nas po 2 łyżeczki)
  • 15ml oliwy
  • 20g masła

Sos:

  • 100g sosu barbecue
  • 100g keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 50g cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowanie warzyw oraz mięsa

Warzywa to niezbędny dodatek do pieczeni rzymskiej.

Przygotowanie pieczeni rzymskiej zaczynamy od obróbki warzyw. Cebulę i paprykę kroimy w niewielką kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 15ml oliwy, a następnie przesmażamy na niej cebulę oraz paprykę.

Wybór odpowiedniego mięsa jest kluczowy podczas przygotowywania pieczeni rzymskiej. Zobacz jakiego mięsa najlepiej użyć.

Kiedy warzywa są już lekko podsmażone zabieramy się za przygotowanie masy. W dużej misce umieszczamy 500g wołowiny oraz 500g wieprzowiny i dokładnie mieszamy mięsa ze sobą. Najlepiej zrobić to dłonią, ale możemy również użyć widelca, albo drewnianej łyżki. Teraz, kiedy mięsa są ze sobą połączone, możemy je przyprawić. Dodajemy do środka posiekaną pietruszkę, 4 zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, podsmażone warzywa, 150g bułki tartej, a także przypraw: 1 łyżkę wędzonej papryki, 2 łyżki majeranku, oraz sól i pieprz do smaku (u nas są to 2 łyżeczki pieprzu oraz soli). Teraz ponownie mieszamy naszą masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Pieczeń rzymska to świetny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Zobacz prosty przepis na najlepszą pieczeń rzymską!

Pieczenie mięsa i przygotowanie sosu

Kiedy nasza masa mięsna jest gotowa, możemy zabrać się za jej pieczenie. Keksówkę o długości około 30cm smarujemy dokładnie masłem, a następnie wypełniamy ją mięsem, dokładnie je ubijając. Pieczeń rzymską umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją pieczenia góra-dół, i pieczemy przez około 70-80 minut. Najlepiej zajrzeć po 60-70 minutach i sprawdzić, czy pieczeń zaczyna się przypiekać z góry – jeśli tak, znaczy, że jest gotowa.

Nasza pieczeń jest w piekarniku, więc możemy przygotować sos, którym potem ją posmarujemy. Do garnka dodajemy wszystkie składniki: 100g sosu barbecue, 100g keczupu, 50g cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy dijon, oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość gotujemy przez kilka minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby sos się nie przypalił.

Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z foremki i odstawiamy na kilkanaście minut, aby lekko przestygła. Po tym czasie obficie smarujemy boki i górę pieczeni naszym sosem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Nasza pieczeń rzymska jest już gotowa!

Podsumowanie

Pieczeń rzymska smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno, dlatego tak dobrze sprawdza się na imprezach czy przyjęciach. Nie przeszkadza jej to, że leży przez kilka godzin na stole, bo na zimno smakuje świetnie!

Jeśli lubimy mięso z kurczaka, możemy również dodać je do pieczeni rzymskiej. Warto wtedy nie rezygnować z wołowiny czy wieprzowiny, tylko dodać 1/3 każdego mięsa. Bazując na tym przepisie, zamiast po 500g, dodajemy po około 333g każdego z nich.

Jeśli nasze mięso jest dość chude, pieczeń może wyjść trochę sucha. Aby temu zaradzić, zamiast bułki tartej możemy dodać świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku (pamiętaj, aby odcisnąć mleko przed dodaniem!).

Nie stosowaliśmy w tym przepisie dużej ilości przypraw, jednak z pewnością nie zaszkodzi dodać większej ilości ziół, soli, czy pieprzu. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy dodać łyżeczkę suszonej papryczki chilli. Ciekawym pomysłem może być także wzbogacenie sosu o łyżkę tabasco – z pewnością nabierze on pikantnego smaku, przez co będzie kontrastował ze smakiem mięsa.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *