Keto makaron bez dodatku mąki

zobacz jak przygotować keto makaron bez dodatku mąki

Dieta ketogeniczna jest dietą, na której musimy zrezygnować z większości produktów zawierających węglowodany. Co za tym idzie, na diecie keto nie możemy jeść makaronu, który najczęściej robiony jest z mąki pszennej. Chcemy wam dzisiaj pokazać prosty przepis na makaron keto, który może być zamiennikiem zwykłego makaronu. Nie zastąpi on oczywiście go 1:1, jednak może on być pewną alternatywą dla osób, którym ciężko jest się rozstać z makaronem. Oto przepis na keto makaron bez dodatku mąki!

Keto makaron – składniki

  • 60g serka śmietankowego
  • 30g masła
  • 30g startej mozzarelli (żółtej)
  • 3 jajka
  • Szczypta soli

Przygotowanie

prosty przepis na keto makaron bez mąki

Blendowanie

Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 150°C. Przy pomocy blendera, czy innego robota kuchennego, łączymy ze sobą wszystkie składniki: 60g serka, 30g sera, 3 jajka, 30g masła, oraz szczyptę soli. Całość miksujemy, aż uzyskamy płynne ciasto.

Następnie ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy je dokładnie po całości.

zobacz jak przygotować keto makaron bez dodatku mąki

Pieczenie i porcjowanie

Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 8 minut. Następnie wyciągamy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnięciu ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na paski o średnicy 1cm.

Nasz keto makaron bez mąki jest już gotowy! Możemy użyć go do ulubionych zup, sosów, czy innych dań.

Podsumowanie

Dieta ketogeniczna wymaga od nas porzucenia codziennych nawyków żywieniowych, jednak sporo z nich możemy zastąpić. Z uwagi na to, że dieta ketogeniczna jest co raz bardziej popularna na całym świecie, w internecie możemy znaleźć wiele różnych przepisów, które zmodyfikowane są właśnie pod dietę wysokotłuszczową. Jednym z takich przepisów jest właśnie keto makaron, na który znajdziemy setki różnych przepisów. Ciężko jest przygotować makaron bez mąki, który będzie zbliżony do pierwotnej wersji, jednak jest to jakiś pomysł dla osób, które z utęsknieniem patrzą na włoską kuchnię i wszechobecne tam makarony.

Zachęcamy do modyfikowania i dostosowywania tego przepisu pod swoje preferencje. Możliwości mamy wiele – możemy użyć przypraw, które wzbogacą smak makaronu, np. kurkumy, papryki, czy ziół. Śmiało możemy także kombinować z proporcjami, albo rodzajem serka czy sera.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *