Omawiane Tematy
Pieczone skrzydełka to świetny pomysł na szybki posiłek. Doskonale pasują one na obiad, kolacje, czy po prostu jako przekąska. Dużym plusem jest też czas jaki możemy oszczędzić na przygotowaniu pieczonych skrzydełek. Można też przygotowywać je na wiele różnych sposobów, przez co to danie nigdy się nie nudzi!
W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na pieczone skrzydełka. Kombinacji użytych przypraw, marynat, czy sosów jest wiele, więc każdy może znaleźć coś dla siebie! Jednak nie tylko użyte przyprawy są ważne – warto zadbać także o odpowiednie upieczenie naszego kurczaka. Jak więc upiec skrzydełka z kurczaka w piekarniku, aby zawsze wyszły idealnie – z chrupiącą skórką i rozpływającym się wnętrzem?
Pieczone skrzydełka z piekarnika
Przygotowując skrzydełka do pieczenia zaczynamy od opłukania mięsa, a następnie dokładnego osuszenia. Jeśli będziemy przyprawiać mokre skrzydełka, marynata może po nich spłynąć, a tego warto uniknąć. Jeśli mamy taką możliwość, możemy zamarynować skrzydełka kilka godzin przed pieczeniem, dzięki czemu będą bardziej kruche i wyraziste. Gdy jednak nie mamy aż tyle czasu, możemy po prostu posypać je gotową przyprawą, bądź zrobić domową przyprawę do kurczaka, do czego zachęcam!
Skrzydełka najczęściej piecze się w 180°C z włączonym termoobiegiem i funkcją grzania góra-dół. Ile piec skrzydełka? Zazwyczaj wystarczy około 30 minut, aby skrzydełka były miękkie, a skórka zarumieniona. Czas może się jednak różnic w zależności od wielkości mięsa, warto więc co jakiś czas sprawdzać, czy jest już gotowe.
Ile piec skrzydełka w rękawie
Podczas pieczenia skrzydełek w rękawie postępujemy podobnie jak w przypadku pieczenia na blasze. 30 minut pieczenia w 180°C powinno w zupełności wystarczyć, aby skrzydełka były upieczone. Warto jednak po tym czasie rozciąć worek i piec skrzydełka jeszcze parę minut, aby skórka się spiekła.