Najlepszy przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Najlepszy przepis na gulasz wieprzowy w sosie własnym.

Dzisiaj mamy dla was tradycyjny i niesamowicie smaczny przepis na gulasz, a mianowicie na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym. Głównym składnikiem, jak nie trudno zgadnąć, będzie łopatka wieprzowa, którą będziemy marynować, a następnie dusić na małym ogniu. Dodatek bulionu warzywnego, aromatycznych przypraw, oraz warzyw zapewni nam pełnowartościowy gulasz o obłędnym smaku. Oto przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym!

Gulasz wieprzowy – składniki

Marynata:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 500ml wywaru mięsnego bądź warzywnego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Gulasz wieprzowy – przygotowanie

Marynowanie mięsa

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Musimy zrobić to minimum 6 godzin przed przygotowaniem gulaszu, a najlepiej zamarynować mięso przez noc.

Łopatkę kroimy na grubą kostkę, około 2-3cm. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka czosnku, oraz 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu. Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy do środka pokrojone mięso i ponawiamy tą czynność. Miskę owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 6 godzin.

Najlepszy przepis na gulasz wieprzowy w sosie własnym.

Przygotowanie gulaszu

Kiedy mięso jest już zamarynowane zabieramy się za przygotowanie gulaszu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, a następnie dodajemy tam posiekaną w kostkę cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a także sprasowany czosnek. Całość przesmażamy parę minut i przekładamy do dużego garnka.

Na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę smalcu, a następnie smażymy na niej mięso, aż się lekko przyrumieni. Jeśli patelnia jest mała, możemy smażyć mięso partiami. Następie mięso przekładamy do garnka.

Warzywa oraz mięso w garnku zalewamy 500ml wywaru, dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, i gotujemy całość pod przykryciem przez 1.5 – 2 godziny. Ważne, aby gotować gulasz do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie, powinno wręcz lekko się rozpływać. To będzie oznaczać, że gulasz jest gotowy. Jeśli w czasie gotowania gulaszu odparuje zbyt dużo wody, możemy dolać odrobinę wywaru.

Na koniec zagęszczamy gulasz przy użyciu mąki pszennej. 2 łyżki mąki rozrabiamy dokładnie ze 100ml wody tak, aby nie powstały nam żadne grudki. Wlewamy zawiesinę do gulaszu, a następnie gotujemy jeszcze kilka minut, aby mąka utraciła surowość.

Podsumowanie

Sposobów na podanie klasycznego gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym jest naprawdę wiele. Możemy podać go z chlebem bądź innym pieczywem, ale również świetnie będzie pasować do niego ryż, kasza, czy ziemniaki.

Do gulaszu z łopatki wieprzowej możemy użyć jeszcze kilku różnych składników. Przede wszystkim możemy pokusić się o dodanie większej ilości warzyw. Kilka ziemniaków, marchewek, dodatek selera naciowego czy pietruszki z pewnością nada naszej potrawie wyjątkowego smaku.

Taki gulasz możemy również przygotować na ostro. Wystarczy dodać trochę pieprzu cayenne, bądź 1 czy 2 papryczki chilli, a z pewnością przypadnie on do gustu miłośnikom ostrych potraw. Idealnie sprawdzi się również jako rozgrzewające danie w chłodny zimowy dzień.

Jeśli natomiast brakuje ci odrobiny kwaśności, świetnym pomysłem będzie dodatek ogórków kiszonych. Wystarczą 2-3 ogórki pokrojone w kostkę, a twój gulasz nabierze całkiem innego smaku.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *