Prosty i szybki deser mascarpone z malinami

Sprawdź pyszny i prosty przepis na deser mascarpone z malinami i herbatnikami!

Serek mascarpone to idealny składnik do prostych i szybkich deserów. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że jest on bardzo sycący, przez co wystarczą nam tylko kilka składników, aby przygotować fantastyczny deser. Dzisiaj zajmiemy się deserem mascarpone z malinami i dodatkiem herbatników. Deser będziemy przygotowywać w szklankach, dzięki czemu uzyskamy dodatkowe walory estetyczne.

Deser mascarpone z malinami – składniki

  • 200g herbatników

Krem mascarpone

  • 200g serka mascarpone
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sos malinowy

  • 200g malin
  • 40g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do dekoracji

  • 200g malin
  • Cukier puder

Przygotowanie

Przydatny sprzęt oraz przygotowanie sosu malinowego

Blender kielichowy – blender pomoże zmielić nam drobno maliny.

Szklanki do deserów – takie szklanki świetnie sprawdzą się do tego deseru, ale nie tylko! Możemy przygotowywać w nich również pyszne drinki czy napoje.

Przy pomocy blendera mielimy maliny z cukrem i sokiem z cytryny, aż uzyskamy dość gładką masę. Dla lepszego efektu możemy przepuścić sos przez sitko, dzięki czemu będzie on bardziej klarowny.

Jeśli nie masz blendera, możesz utrzeć maliny przy pomocy widelca.

Przygotowanie kremu mascarpone

Przygotowanie kremu mascarpone

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie żółtka ucieramy z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy całość się połączy, dodajemy serek mascarpone, i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, najlepiej przy pomocy miksera. Następnie dodajemy je do masy, i powoli mieszamy, aby nie zepsuć struktury białek.

Sprawdź pyszny i prosty przepis na deser mascarpone z malinami i herbatnikami!

Łączenie składników

Przygotowanie zaczynamy od pokruszenia herbatników. Najlepiej wrzucić je do woreczka strunowego i delikatnie uwałkować. Możemy też zmielić je w blenderze. Ważne, żeby nie były one zmielone na pył, powinny być one lekko pokruszone.

Zaczynamy formowanie naszego deseru. W szklance układamy składniki w następującej kolejności:

Sos malinowy – herbatniki – krem mascarpone – kilka malin

Do zwykłej szklanki powinny zmieścić się 2 takie warstwy. Całość dla lepszego efektu posypujemy cukrem pudrem.

Przed podaniem warto schować deser na minimum 15 minut do lodówki, aby składniki stężały.

Podsumowanie

Taki deser mascarpone z malinami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Zachwyci ich nie tylko smak, ale też sposób podania.

Serek mascarpone świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju deserów. Jest to świetna baza kremów, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi kremy wychodzą nieco inne od standardowych kremów na śmietance.

Ten deser z mascarpone możemy wykonać także z innymi owocami. My w tym przepisie użyliśmy malin, bo nie są one takie słodkie jak inne owoce sezonowe. Dzięki czemu przełamują trochę smak swoją cierpkością. Jednak, jeśli mamy dostęp do innych owoców, możemy śmiało eksperymentować z tym przepisem. Świetnie sprawdzą się tu także truskawki, borówki, jagody, czy porzeczki. Dzięki temu możemy uzyskać bardziej słodką lub kwaśną wersje tego deseru.

Deser najlepiej podawać tego samego dnia, jednak spokojnie możemy przechować go w lodówce przez 2-3 dni.

Strona KuchenneTriki.pl jest członkiem programu afiliacyjnego Amazon. Jeśli dokonujesz zakupu za pośrednictwem powyższych linków, płacisz taką samą cenę, a my otrzymujemy niewielką prowizję, która pomaga w pokryciu wszystkich wydatków niezbędnych do utrzymania strony. Dziękujemy za twoje wsparcie 🙂

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *