Kaszanka to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych produktów podrobowych w Polsce. Ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników – nie każdemu bowiem odpowiadają produkty z dodatkiem zwierzęcej krwi. Najważniejsze jest jednak, że kaszankę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, a ten, który chcemy dzisiaj pokazać, to zdecydowany klasyk! Zobacz jak w prosty sposób przygotować smażoną kaszankę z dodatkiem cebuli!
Kaszanka to nic innego jak zmieszane podroby razem z kaszą oraz przyprawami. Najczęściej korzysta się z krwi wieprzowej, kaszy gryczanej bądź jęczmiennej, wątróbki wieprzowej, przypraw, oraz skórek. Tak przygotowana masa pakowana jest w oczyszczone wieprzowe jelita, a następnie poddawana jest obróbce termicznej.
Najpopularniejszą metodą przygotowania kaszanki jest jej smażenie. Możemy znaleźć wiele przepisów na smażoną kaszankę, zarówno w osłonce, jak i bez. Często również jest ona przyrządzana na grillu.
Smażona kaszanka z cebulą – przepis
Przepis na smażoną kaszankę jest bardzo prosty, a do tego będziemy potrzebować jedynie kilku składników:
- 3 pętka kaszanki
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Zaczynamy od pokrojenia cebuli. Kroimy ją dowolnie, mogą to być piórka, albo kostka. Następnie smażymy cebulkę na rozgrzanym smalcu do czasu, aż nabierze złocistego koloru.
- Kiedy cebula jest już przysmażona, dodajemy kaszankę (pamiętaj o ściągnięciu osłonki!). Kaszankę dzielimy widelcem bądź łopatką na mniejsze kawałki, aby lepiej się smażyła.
- Po paru minutach kaszanka powinna się rozpaść. Mieszamy kaszankę co jakiś czas, aby równomiernie się przysmażyła. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Nasza smażona kaszanka z cebulą jest już gotowa! Nie zostało nam nic innego, jak zajadać się tą prostą, ale smaczną potrawą!
Dodatki do smażonej kaszanki
Warto wzbogacić nasze danie o kilka dodatków, które świetnie pasują do smażonej kaszanki:
- Chleb – świeży chlebek to świetny dodatek do kaszanki, a najlepszym dodatkiem będzie chlebek przygotowany samemu!
- Kiszone ogórki oraz kiszona kapusta – kiszonki doskonale przełamią smak naszego dania. A do tego są bardzo zdrowe!
- Sosy – dobrym pomysłem będzie dodatek swojego ulubionego sosu. Może to być zarówno keczup, musztarda, a także chrzan.
Podsumowanie
Smażona kaszanka jest bardzo prostym, ale zarazem smacznym daniem. Przygotowanie zajmie nam mniej niż 15 minut, a efekt będzie powalający! Warto także urozmaicić przepis o swoje ulubione dodatki oraz przyprawy!