Pasztet od lat króluje na naszych stołach. Zazwyczaj gości na nich podczas uroczystości jak urodziny, imieniny, czy święta. Dobrze przyrządzony pasztet to świetna forma przekąski podczas biesiady, zarówno solo, jak i z dodatkami, np. z chlebem. Jednak nie przyrządzimy dobrego pasztetu bez odpowiedniego wyboru mięsa oraz przypraw. Co warto wiedzieć przy wyborze mięsa do pasztetu oraz jakich przypraw użyć, aby maksymalnie podkręcić jego smak?

Domowy pasztet przywołuje wspomnienia wielu osobom. Taki pasztet przyrządzany był często przez naszych dziadków i nasze babcie. Najczęściej przygotowywany był przy użyciu mięsa ze zwierząt własnej hodowli oraz warzyw prosto z ogródka. Żaden sklepowy pasztet nie może się równać z takim upieczonym własnoręcznie.

Jakie mięso wybrać do pasztetu?

Jest to zdecydowanie najważniejszy krok podczas przyrządzania pasztetu. Przyprawy są ważne, ale nie najważniejsze. Rodzaj użytego mięsa będzie miał główny wpływ na strukturę i smak naszego wypieku. Jakich mięs powinniśmy użyć do pasztetu, aby ten wyszedł jak najlepiej?

Podstawowym składnikiem tradycyjnego pasztetu zazwyczaj jest wieprzowina. Głównie korzysta się z podgardla, łopatki, czy karczku, ale można również dodać innych części jak np. boczek. Ważne, aby wybierać dobre jakościowo mięso, najlepiej z mniejszych sklepów mięsnych czy od lokalnego rzeźnika. W przeciwieństwie do marketów, mięso w mniejszych sklepach zazwyczaj jest lepszej jakości.

Do pasztetu często również dodaje się wątróbkę, zazwyczaj drobiową bądź wieprzową. Odpowiada ona za smak, ale głównie ma za zadanie zapewnić odpowiednią konsystencję naszego wypieku.

Najlepsze przyprawy do pasztetu

Tak jak pisaliśmy wcześniej, odpowiedni dobór mięs to najważniejszy etap w przygotowaniu pasztetu, co nie znaczy, że użyte przyprawy i dodatki nie są ważne. Zacznijmy więc od dodatków, jakich warto użyć.

Jako dodatek do masy mięsnej świetnie sprawdzą się suszone grzyby i owoce. Do pasztetu najczęściej dodaje się suszone śliwki, ale nie można zapominać także o morelach czy żurawinie. W niektórych przepisach możemy znaleźć także suszone orzechy.

Jeśli chodzi o przyprawy do pasztetu, tutaj mamy dosyć duże pole do popisu. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek przypraw przeznaczonych do pasztetu, jednak moim zdaniem warto przygotować taką mieszankę samemu, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad jej zawartością. Do pasztetu z pewnością pasuje gałka muszkatołowa. Warto pamiętać także o suszonych ziołach, może to być majeranek, rozmaryn, tymianek czy cząber. Świetnie nada się także suszony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Dla wielbicieli ostrego jedzenia dobrym dodatkiem będzie suszona papryczka chilli czy pieprz cayenne.

Z czym podawać pasztet

Do wszelkiego rodzaju pasztetów mięsnych świetnie pasują przetwory oraz sosy. Może to być chrzan, żurawina, lekki sos koperkowy, czy majonezowy – podkreślą one smak naszego pasztetu. Świetnie sprawdzi się także domowej roboty sos tatarski. Domowy pasztet najczęściej je się w postaci kanapek ze świeżym chlebem bądź bułką – zazwyczaj układa się go wśród wędlin na półmisku.