Cielęcina jest jednym z najlepszych mięs, jakie możemy dostać w sklepach. Charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem oraz lekko kwaśnym zapachem. Takie mięso jest również bardzo chude w porównaniu do zwykłej wołowiny czy wieprzowiny. Ważnym elementem smacznej cielęciny są przyprawy, których użyjemy podczas przygotowania tego mięsa. Zobacz, jakie są najlepsze przyprawy do cielęciny, oraz jak odpowiednio ją zamarynować!
Cielęcina jest dość specyficznym mięsem. Przez to, że pozyskiwana jest z młodych cieląt, jest praktycznie pozbawiona tłuszczu. Należy więc odpowiednio ją zamarynować, aby nie była sucha po przyrządzeniu. Oto kilka przypraw, których powinniście użyć do przygotowania cielęciny!
Najlepsze przyprawy do cielęciny
Sól
Jeśli chodzi o przyprawy, nie mogło zabraknąć w nich soli. Odrobina soli idealnie podkręci smak naszego mięsa. Ważne jednak, aby solić mięso bezpośrednio przed przygotowaniem – pod wpływem soli z mięsa wydzielają się soki, a ich utraty chcemy uniknąć.
Zioła
Jeśli chodzi o zioła, mamy tutaj spore pole do popisu. Do cielęciny świetnie pasuje czarny pieprz, kolendra, majeranek, cząber, lubczyk, czy bazylia. Nie dodajemy jednak wszystkich ziół naraz, warto wybrać maksymalnie 3 z nich, aby uniknąć zepsucia smaku.
Inne przyprawy
Bardzo ważnym dodatkiem jest oliwa. Jako tłuszcz jest ona nie tylko nośnikiem smaku, ale także zapobiegnie nadmiernemu wysuszaniu się mięsa podczas smażenia. Oliwa powinna być głównym składnikiem marynaty, dzięki czemu idealnie rozprowadzimy wszystkie przyprawy na naszym mięsie.
Do cielęciny możemy także użyć suszonego czosnku, cebuli, a nawet soku z cytryny. Warto jednak rozważnie dobierać mieszanki przypraw, aby mięso zachowało swój oryginalny smak.
Porady
- Smażenie – Warto zadbać o odpowiedni tłuszcz podczas smażenia. Co to znaczy? Powinien mieć on wysoką temperaturę dymienia. Do smażenia warto użyć dobrej jakości oliwy, masła klarowanego bądź smalcu.
- Mielona cielęcina – jeśli chcemy przygotować mieloną cielęcinę, warto wymieszać ją w proporcji 2:1 z wieprzowiną bądź wołowiną. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
- Przechowywanie – świeże mięso powinno leżeć w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Jeśli natomiast mamy mięso z kością, powinniśmy przygotować takie mięso jeszcze szybciej.
- Dodatki – cielęcina świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami jak kalafior, ziemniaki, fasolka szparagowa czy groszek.
- Odpowiednia struktura mięsa – cielęcina jest specyficznym mięsem, które trzeba odpowiednio przygotować. W innym artykule opisaliśmy jak przyrządzić cielęcinę, aby była miękka.
Podsumowanie
Cielęcina jest wyjątkowym oraz wykwintnym mięsem. Świetnie sprawdzi się jako danie na romantycznej kolacji, czy rodzinnym spotkaniu. Kluczem do idealnej cielęciny jest odpowiednie przyprawienie, a także zadbanie o odpowiednią soczystość mięsa. Warto stale eksperymentować z dodatkami i przyprawami, aby odnaleźć satysfakcjonujące nas połączenia!