Dieta ketogeniczna ma z roku na rok coraz większą liczbę zwolenników. Niestety, część osób początkujących nie zawsze ma pomysł, jak urozmaicić swoją dietę, i często operują one wokół kilku produktów. Dlatego dziś chcemy zaprezentować danie, które można włączyć do swojego jadłospisu. Oto prosty przepis na chleb keto, który nie  tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodatkowo zachowuje on swoją świeżość nawet przez kilka dni!

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna pojawiła się w sferze medialnej stosunkowo niedawno, ale z roku na rok zyskuje ona na popularności. Głównym założeniem diety keto jest ograniczenie spożycia białka oraz węglowodanów na rzecz tłuszczów. W standardowym systemie żywienia najczęściej spożywane są węglowodany – 50%, następnie tłuszcze – 35%, a na końcu białko – 15%. W przypadku diety ketogenicznej zakłada się, że spożycie tłuszczów powinno wynosić od 80 do 90%, natomiast spożycie węglowodanów i białka powinno zostać ograniczone do 10-20%.

Początkujące osoby, które decydują się na dietę ketogeniczną, niejednokrotnie mają problemy z odpowiednim doborem spożywanych produktów i potraw. Dla większości osób głównym składnikiem śniadań czy kolacji jest chleb, który nie jest możliwy do spożywania na tej diecie, bowiem w 100 g pszennego chleba znajduje się około 50 g węglowodanów, co dyskwalifikuje go z włączenia do jadłospisu diety ketogenicznej. W tym artykule proponujemy przepis na chleb keto, w którym węglowodany ograniczone są do minimum.

Chleb keto przepis

Składniki suche:

300 g zmielonego siemienia lnianego

15 g zmielonej babki płesznik

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Składniki mokre:

6 białek z dużych jaj

2 łyżki octu jabłkowego

250 ml gorącej wody

Posypka: 30 g nasion (słonecznik, dynia, sezam)

  1. Zaczynamy nastawienia piekarnika na 180°C z opcją pieczenia góra dół.
  2. Następnie do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy.
  3. Teraz dodajemy mokre składniki i mieszamy, aż połączą się ze sobą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, możemy dodać odrobinę siemienia lnianego, natomiast jeśli jest ono zbyt suche i składniki nie chcą się połączyć, dodaj odrobinę gorącej wody.
  4. Następnie wyłóż papierem do pieczenia foremkę bądź naczynie żaroodporne i przełóż tam ciasto. Lekko je uformuj i posyp górę ulubionymi nasionami.
  5. Włóż chleb na najniższy ruszt do rozgrzanego piekarnika i piecz przez minimum godzinę. Po tym czasie co parę minut kontroluj poziom wypieczenia – jeśli skórka będzie mocno przyrumieniona, wtedy możesz wyjąć chleb z piekarnika.
  6. Gotowe! Pamiętaj, aby kroić chleb po wystudzeniu – w innym przypadku będzie się rwał i mocno kruszył. Taki chleb możemy spokojnie trzymać w chlebaku przez kilka dni. Jeśli chcemy, aby zachował swoją świeżość dłużej, możemy schować go do lodówki, a nawet zamrozić.