Naleśniki czy placki są u nas bardzo popularne. Często podaje się je z białym serem, dżemem, czy kremem czekoladowym. Dzisiaj mamy dla was ciekawy przepis na deser, a mianowicie będą to placki z mango! Takie placuszki to świetny pomysł na deser lub kolacje, albo na przegryzkę do szkoły czy pracy!

Placuszki z mango są bardzo proste w przygotowaniu, potrzebne będzie nam jedynie parę składników oraz około pół godziny wolnego czasu. Krótki czas przygotowania to nie jest ich jedyna zaleta – smakują bowiem wybornie!

Placki z mango – składniki

  • 2 duże jajka
  • 150ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 200g jogurtu greckiego
  • 150g pulpy z mango
  • Olej do smażenia
  • Mięta i odrobina mango do dekoracji

Placki z mango – przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wbijamy 2 jajka, następnie dodajemy jogurt, mango oraz mleko, i wszystko energicznie mieszamy, aby powstało nam lejące ciasto.
  2. Do środka dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy ciasto, formując przy tym małe placuszki. Placki smażymy z każdej strony po około 3-4 minuty, ewentualnie do czasu wyraźnego zarumienienia.
  4. Gotowe! Tak przygotowane placki podaje z kawałkami mango, oraz odrobiną sorbetu o tym samym smaku.

Porady

  • Placki z mango możemy przygotować bez jajek – zamiast tego wystarczy, że dodasz zmielonego banana.
  • Mąkę pszenną możemy zastąpić inną, świetnie sprawdzi się tu również mąka owsiana, jaglana, czy orkiszowa
  • Placuszki z mango świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu sprawdzają się idealnie jako śniadanie do szkoły lub pracy.
  • Takie placki możemy podawać z lodami, sorbetem, czy świeżymi owocami. Polecam eksperymentować!

Podsumowanie

Placki z mango to doskonały pomysł na deser dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Jest to również fajna odskocznia od zwykłych placków czy naleśników. Zachęcamy do przygotowania sobie takich placuszków w domu, i do eksperymentowania z przepisem!