Oliwa jest jednym z najstarszych olejów znanych ludzkości. Szacuje się, że oliwy używano już około 4000 lat p.n.e. Spożywanie oliwy może nieść za sobą liczne korzyści zdrowotne, a dodatkowo jej unikalny smak potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Jeśli z jakiegoś powodu nie przekonuje was oryginalna oliwa albo chcecie spróbować czegoś nowego, zachęcamy do przygotowania oliwy smakowej. W tym przepisie chcemy pokazać, jak w prosty sposób przygotować oliwę pietruszkową!
Oliwa chętnie używana jest w kuchniach całego świata. Doskonale sprawdza się również jako źródło tłuszczu w diecie – dobrym przykładem jest tutaj dieta śródziemnomorska. Oliwa zaskakuje nie tylko smakiem, ale również licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Wiele publikacji naukowych głosi, że spożywanie oliwy może powodować zmniejszenie szans na zachorowanie na takie choroby jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, czy uszkodzenia mózgu, jak np. udar.
Dobrym pomysłem na urozmaicenie smaku oliwy są oliwy smakowe. To nic innego jak oliwa połączona z danym owocem, warzywem, czy ziołem. Jeśli chodzi o wybór, możemy tutaj eksperymentować, jednak najbardziej popularne smakowe oliwy tworzy się z ziół (bazylia, mięta, pietruszka, oregano, kolendra) i przypraw (czosnek, pieprz, papryczka chilli). Możemy znaleźć jednak bardziej wyszukane przepisy z dodatkiem skórki z cytrusów, orzechów, a nawet grzybów!
Oliwa pietruszkowa – przepis
Przygotowanie oliwy pietruszkowej jest bardzo proste, a do tego potrzebujemy jedynie kilku składników:
- Pęczek pietruszki (około 20-30 gałązek)
- 250 ml oliwy (bądź innego tłuszczu, może być to olej rzepakowy)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Krok 1
Zaczynamy od zblanszowania naszej pietruszki. Do tego celu do garnka nalewamy wodę (około połowę jego objętości), dodajemy odrobinę soli, i zagotowujemy ją. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej pietruszkę na kilkanaście sekund. Dzięki temu pietruszka zyska żywszy kolor oraz nabierze mocniejszego smaku. Po kilkunastu sekundach wyjmujemy pietruszkę do miski z lodowatą wodą, aby natychmiast ją ostudzić. Po wystudzeniu przekładamy pietruszkę na ściereczkę bądź ręcznik papierowy, aby dokładnie ją osuszyć.
Krok 2
Do blendera dodajemy oliwę, pietruszkę, oraz przyprawy. Możemy zmodyfikować przepis pod swoje preferencję i dodać odrobinę ostrej papryki, aby nadać oliwie pikantności. Wszystko mielimy dokładnie, aż pietruszka będzie dobrze rozdrobniona. Następnie przekładamy zawartość blendera na sitko z drobnymi oczkami i stawiamy je nad jakieś naczynko, np. słoik.
Krok 3
Teraz pozostało nam poczekać, aż oliwa dobrze się odsączy – może to potrwać nawet 2-3 godziny. Na koniec warto lekko docisnąć pietruszkę, aby wycisnąć resztki oliwy (należy uważać, aby pietruszka nie przecisnęła się przez sitko i nie wpadła do naczynka). Następnie możemy przelać oliwę np. do buteleczki.
Gotowe! Tak przygotowana oliwa pietruszkowa świetnie nada się jako dodatek do sałatek, mięs, oraz innych dań!