Nie masz pomysłu na obiad? Makaron z indykiem, szpinakiem i śmietanką to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek! Potrzebne nam będzie tylko kilka składników, a efekt będzie zdumiewający. Dodatkowo jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis – całość zajmie nam mniej niż 45 minut!
Makaron z indykiem – składniki
- 400g piersi z indyka
- 250g makaronu
- 250ml wywaru drobiowego
- 200ml śmietanki 30%
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 75g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 30g tartego parmezanu
- Sól oraz pieprz do smaku
Makaron z indykiem – przygotowanie
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Makaron gotujemy al dente, ponieważ będziemy go jeszcze podgrzewać na patelni, a nie chcemy, żeby się rozleciał. W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, siekamy drobno cebulę i szklimy ją lekko na oliwie
Krok 2
Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Kiedy indyk będzie już lekko przyrumieniony dodajemy do środka wywar, sprasowany czosnek, śmietankę, oraz szpinak. Jeżeli chcesz dodać mrożony szpinak, musisz wcześniej go rozmrozić, inaczej zawarta w nim woda rozrzedzi zbytnio nasz sos.
Krok 3
Po paru minutach, kiedy szpinak straci swoją surowość, dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. To również dobry moment na doprawienie naszej potrawy solą oraz pieprzem.
Krok 4
Kiedy nasz sos jest już gęsty i ładnie oblepia makaron dodajemy starty parmezan i dokładnie mieszamy. Gotowe! Taki sos polecam podawać od razu po przygotowaniu.
Porady
- Jeśli sos wyszedł nam zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go odrobiną mleka. Jeśli natomiast jest zbyt rzadki, możemy dodać więcej śmietanki, lub wody po gotowaniu makaronu
- Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet do 3 dni. Warto mieć jednak na uwadze to, że w lodówce sos zgęstnieje, więc podczas przygrzewania warto dolać trochę mleka albo wody.
- Możesz urozmaicić ten przepis dodając do niego ulubione składniki. Do takiego indyka świetnie pasują suszone pomidory, pieczarki, czy mrożony groszek.
Chcesz przygotować pieczonego indyka? Zobacz jak upiec indyka żeby był soczysty!
Podsumowanie
Makaron z indykiem i szpinakiem to świetny pomysł na szybki posiłek. Smakuje on wyśmienicie na ciepło, ale również możemy jeść go na zimno! Idealnie nadaje się na obiad w domu, ale także jako posiłek do pracy czy szkoły.