Z pewnością większość z was słyszała o kuskusie, jednak nie każdy wie, że różni się on od kasz, pomimo, że jest do nich bardzo podobny. Kuskus nie jest bowiem ziarnem, a rodzajem drobnych kluseczek, które pochodzą z północnej Afryki. Jest on niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a jego wszechstronność sprawia, że każdy powinien mieć go w swojej kuchni! Oto kilka porad jak ugotować kaszę kuskus.
Kuskus przygotowywany jest ze wstępnie ugotowanego grysiku, który następnie jest suszony i kształtowany w drobne kuleczki. Dzięki temu przygotowanie kuskusu zajmuje maksymalnie 15 minut. Dodatkowo jest to bardzo uniwersalny składnik do wszelkiego rodzaju potraw. Świetnie pasuje jako dodatek do sałatek, zup, sosów, a nawet sprawdzi się jako samodzielne danie.
Przygotowanie kuskusu
Przygotowanie kuskusu zależy od tego, jakim rodzajem dysponujemy. W sklepach znajdziemy dwie odmiany: kuskus tradycyjny oraz kuskus perłowy. Jest to o tyle ważne, że jeden rodzaj wymaga gotowania, a drugi wystarczy jedynie zalać wrzątkiem. O czym warto pamiętać jeszcze przed gotowaniem kuskusu? W odróżnieniu od zbóż jak ryż czy kasza jaglana nie musimy go płukać przed przygotowaniem. W ziarenkach kuskusu nie znajdziemy skrobi, więc nie musimy martwić się o wypłukanie jej nadmiaru.
Jeśli chcemy, aby nasz kuskus nabrał lekko orzechowej nuty, warto lekko uprażyć go na suchej patelni. Należy jednak pamiętać tutaj o ciągłym mieszaniu – inaczej kuskus może się przypalić.
Jak ugotować kuskus tradycyjny
Ziarenka kuskusu tradycyjnego są niewielkie, przez to przygotowanie go trwa około 5 minut. Zacznij od zagotowania w garnku wody w stosunku 1:1 z kuskusem. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z gazu i dodaj porcję kuskusu, a następnie przykryj go i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kuskus jest już gotowy! Dla smaku można dodać do wody odrobinę soli oraz oliwy.
Jak ugotować kuskus perłowy
Kuskus perłowy gotuje się podobnie do makaronu. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj kuskus i dokładnie go zamieszaj. Po około 7-8 minutach nasz kuskus powinien być już gotowy. Po odsączeniu z wody warto przelać go odrobiną oliwy, aby ziarenka nie posklejały się ze sobą.